СГИП ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИ НА КОРИДОР 10

Внимание, се отвора во нов прозорец. PDFПечатиЕ-пошта

 13.11.2013

Како во изминатиот период така и во наредниот период, СГИП ќе продолжи со своите активности во секторот градежништво каде што има најголем процент на повреди и смртни случаеви за заштита на сите градежни работници во Република Македонија. Имено, до највисокиот државен орган, Државниот инспекторат за труд, од страна на СГИП беше побарано да се спроведат сите активности кај главниот изведувач на Коридор 10, но и во наредниот период со отпочнување на активностите на Коридор 8, активности поврзани со безбедноста и здравјето при работа како и назначување посебен инспектор за овој објект. Државниот инспекторат за труд направи надзор на најголемиот инфраструктурен објект Коридор 10. Имено, СГИП перманентно ги следи мерките за безбедност и здравје при работа на сите инфраструктурни објекти воедно и промовира се што е потребно за градежните работници. Овие активности ќе продолжат и понатаму со цел за информирање, зачленување нови членови и јакнење на синдикализмот како единствен одбранбен механизам а воедно и здрава животна средина за вработените. Од дописот во прилог се гледа дека секогаш може да се најде заеднички допринос за сите страни во една соработка на високо државно ниво.

13.11.2013foto1

 

13.11.2013foto2

 

ILO Employment, Social Affairs and Equal Opportunities - EU FRIEDRICH EBERT STIFTUNG Организацијa на работодавачи на Македонија etuc