ПОТПИШАН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР МЕЃУ МИНИСТЕРСТВОТО И СИНДИКАТОТ НА ОДБРАНАТА

Внимание, се отвора во нов прозорец. PDFПечатиЕ-пошта

11.07.2013

11.07.2013 foto1Потпишувањето на договоротМинистерот за одбрана Талат Џафери и претседателот на Синдикатот на одбраната и безбедноста Ристо Ајтов потпишаа Колективен договор за вработените во овој сектор. Во новиот Колективен договор на Министерството за одбрана се внесени одредби за правата на вработените, осигурувањето, платите, информирањето, синдикалното организирање, материјална одговорност, школување и стручно усовршување и други прашања.

Министерството посветува големо внимание на правата на вработените, но во континуитет се работи и на унапредување на условите за работа, како предуслов за поголема мотивираност и ефикасност на работните обврски и надлежности, изјави министерот Талат Џафери.

За прв пат воведовме слободен платен ден за сите родители кои на први септември запишуваат прваче. Во однос на исплаќањето на надоместоците зајакната е законската рамка, така што ако не бидат испочитувани временските рамки вработените имаат правна заштита, истакна претседателот Рист Ајтов. При потпишувањето на Колективниот договор претседателот Ајтов на министерот Џафери му додели плакета за придонес во јакнењето на социјалниот дијалог меѓу Министерството за одбрана и синдикатот СОБ.

ILO Employment, Social Affairs and Equal Opportunities - EU FRIEDRICH EBERT STIFTUNG Организацијa на работодавачи на Македонија etuc