КОНФЕРЕНЦИЈА НА ИТУЦ И ПЕРК ЗА ОДАНОЧУВАЊЕТО, НЕФОРМАЛНАТА ЕКОНОМИЈА И КОРУПЦИЈАТА

Внимание, се отвора во нов прозорец. PDFПечатиЕ-пошта

21.05.2013

Претседателот д-р Живко Митревски зборуваше за ставовите и стратегијата на ССМ против овие појавиПретседателот д-р Живко Митревски зборуваше за ставовите и стратегијата на ССМ против овие појавиДенес и утре во Скопје, во хотелот “Арка“, во организација на Светската конфедерација на синдикатите (International Trade Union Confederation - ITUC) и на Паневропскиот регионален совет – ПЕРК, се одржува Конференција за градење синдикални стратегии за  оданочувањето, неформалната економија и корупцијата.

Воведното излагање го изложи претставникот на ИТУЦ Ениса Салимовиќ. Григор Градев, извршен секретар на ИТУЦ – ПЕРК, зборуваше на тема “Информализација на корупцијата“, Христина Петкова за “Формирање нерегистрирани фондови  и употреба на плати, трансакции со кеш,  поткуп“, Христина Митрева за “Политика на прагови на социјалните придонеси за пензии и здравство во фондовите“, Крастјо Петков за “Активности за организирање домашни работилници во Бугарија и Југоисточна Европа“, додека Мартин Хутсебаут  од Европската конфередација на синдикати зборуваше на темата “Оданочување“.

Претседателот на ССМ д-р Живко Митревски зборуваше за значењето на овие општествени состојби и ги изложи ставовите и оперативните залагања на ССМ.

На конференцијата присуствуваат претставници на повеќе синдикати од Југоисточна Европа, кои ќе расправаат за градење стратегии на синдикатите за дејствување против овие појави.

ILO Employment, Social Affairs and Equal Opportunities - EU FRIEDRICH EBERT STIFTUNG Организацијa на работодавачи на Македонија etuc