bilten
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

FIRST OF MAY

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ВЛАДАТА ГИ НАМАЛУВА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

There are no translations available.

21.01.2008

Раководителот може да брка и да прима работници кога сака, да одредува плата по свое наоѓање без никому да одговара. Тоа е само дел од несфатливото укинување на правата на вработените во јавниот сектор, ставено црно на бело во незаконскиот колективен договор на Министерството за труд и Конфедерацијата на слободни синдикати...

More...

СО КОЈ СИНДИКАТ ВЛАДАТА ПОТПИШУВА КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

There are no translations available.

16.01.2008

Владата ги игнорира постојаните опомени од Брисел за неразумниот однос кон ССМ. Точно 60.388 вработени во јавниот сектор, вкупно 85 отсто, се членови на Сојузот на синдикатите на Македонија. Зошто Владата одбра синдикат со недоволен број членови?...

More...

ПРОТЕСТОТ Е ПРОТИВ ЛОШИТЕ ЗАКОНИ

There are no translations available.

8.10.2007

Ги повикуваме вработените, невработените, стечајците, младите, невладините организации, сите оние кои во Законот за работни односи препознаваат одземање на работничките права...

More...

КАДЕ СЕ НАОЃА ПРЕХРАНБЕНАТА ИНДУСТРИЈА

There are no translations available.

19.09.2008

Во АГРО Синдикатот промовирана “Анализа на прехранбената индустрија на Македонија“
Претпријатијата се уште се претежно упатени на домашниот пазар, но во последно време состојбата се подобрува, објаснуваат авторите на економскиот труд...

More...

РАЗЛИЧНО СЕ БРОЈАТ ДУРИ И СМРТНИТЕ СЛУЧАИ

There are no translations available.

17.09.2008
Секоја институција поинаку ги брои за повредите при работа и професионални заболувања. Според едни извори на работните места годишно гинат по 50, според други 18 лица. Законот за безбедност здравје е само почеток на се што треба да се направи...

More...

НЕ ПОМАГА НИ МАГИОНИЧАРСКА ПАЛКА

There are no translations available.

16.09.2008

Потребни се итни мерки за сопирање на растот на цените – посебно на основните артикли и комуналии, смета Сојузот на синдикатите. Околу 80 отсто од просечната плата оди за исхрана, останатото за сите други потреби...

More...

ДА СЕ ОБНОВИ СОЦИЈАЛНИОТ ДИЈАЛОГ

There are no translations available.

29.09.2008

Денес средба на ССМ и вицепремиерот Боцевски

Раководството на Сојузот на синдикатите на Македонија и вицепремиерот Ивица Боцевски начелно се договорија да се обнови социјалниот дијалог. Најпрво треба да се разговора за Законот за работни односи, за што Советот на ССМ на 7 октомври одлучува дали ќе се оди со јавен протест. Владата треба да се изјасни до 6 октомври...

More...

ЗГОЛЕМУВАЊЕТО ОД 10 ОТСТО Е НЕПРАВЕДНО СПРЕМА НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ

There are no translations available.

Над 80 отсто од вработените во јавната администрација се со плати под републичкиот просек. Тие ќе добијат симболични суми, за разлика од највисоките функционери, чии плати се движат од 45.000 до 72.200 денари...

More...

Page 89 of 89