bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

БЕЗБЕДНОСТА ПРИ РАБОТА ОСТАНА НЕВАЖНА ТЕМА

17.09.2008

Секоја институција има различни бројки за смртните случаи, повредите при работа и професионални заболувања. Според едни извори на работните места годишно гинат по 50, според други 18 лица. Законот за безбедност  здравје е само почеток на се што треба да се направи...

Повеќе...

ВО МАКЕДОНИЈА СТАНУВА НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ПРЕЖИВЕЕ

9.09.2008

Поскапувањата ја зголемуваат сиромаштијата и затоа се потребни итни мерки за сопирање на растот на цените, смета Сојузот на синдикатите. Околу 80 отсто од просечната плата оди за исхрана, останатото за сите други потреби...

Повеќе...

ОЖИВУВАЊЕ НА СИНДИКАЛНИОТ МРТОВЕЦ СОНК

2.09.2008

Мултиетничкиот синдикат за образование го осудува меморандумот за соработка меѓу СОНК и Министерството за образование и наука. Тој синдикат е владин привезок, вели претседателот на МЕСО Сузана Стефановиќ...

Повеќе...

ССМ ДОСТАВИ АМАНДМАНИ ЗА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

22.08.2008

Запирање на намалувањето на работничките права во Законот за работни односи е содржината на 13 амандмани што Сојузот на синдикатите ги достави до пратениците во Собранието. Претходно треба да има демократска расправа на социјалните партнери, на Економско – социјалниот совет...

Повеќе...

ЗАКОН ЗА МОДЕРНО РОПСТВО ВО 21. ВЕК

5.08.2008

Македонија ќе тоне и понатаму ако работниците се остават на милост и немилост на газдите. Погрешна е проценката дека рестриктивниот Закон за работни односи ќе создаде поволна бизнис клима...

Повеќе...

СИВАТА ЕКОНОМИЈА СОЦИЈАЛЕН АМОРТИЗЕР ВО ЦЕЛА ЕВРОПА

01.08.2008

Работењето на црно е присутно во сите земји, па и во ЕУ стапката е пет отсто. Постои голема разлика меѓу земјите – во некои илегалниот труд се гони по закон, во други, каде спаѓа и Македонија, се прифаќа како нормална состојба...

Повеќе...

ССМ БАРА ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА НАМАЛЕНИТЕ РАБОТНИЧКИ ПРАВА

28.07.2008

Писма со известување за менувањето на Законот за работни односи се испратени до повеќе домашни и странски институции...

Повеќе...

РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА НАМАЛЕНИ НА ПРЕПАД

25.07.2008

Класичен нокаут за социјалното партнерство во земјава е вчерашното менување на Законот за работни односи од страна на Собранието. Сојузот на синдикатите ќе реагира поради намалувањето на многу права на вработените ...

Повеќе...

РАБОТЕЊЕТО НА ЦРНО И ПОНАТАМУ МАСОВНА ПОЈАВА

23.07.2008

Контролите и изречените мерки не го решаваат проблемот на работењето на црно. Сивата економија ќе постои додека постои висок степен на невработеност...

Повеќе...

ЕВРОПРАТЕНИКОТ МАЕР ВО ССМ

17.07.2008

Штетно е Владата да носи одлуки еднострано, без консултации и учество на други организации, порача Ерик Маер, пратеник во Европскиот парламент. Треба да се респектираат сите работници и синдикати во Македонија...

Повеќе...

ДАЛИ ЌЕ СЕ СРЕДИ ХАОСОТ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

07.10.2008

Синдикатот за градежништво е начелно задоволен од измените во Законот за градба. Клучен фактор е Македонија еднаш да ја прифати Конвенцијата 94 на МОТ. За тоа синдикатот во септември во Истанбул ќе побара меѓународна поддршка...

Повеќе...

ЗАЕДНИЧКИ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА БАНКАРИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

02.07.2008

Синдикатите од финансискиот сектор од Македонија, Хрватска, Црна Гора, Б и Х - Република Српска, Србија и Бугарија во Охрид се договорија да водат заеднички проект за изработка на еден колективен договор. Во ЈИЕ ова е прв меѓународен проект од ваков вид...

Повеќе...

КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ЗА СТОПАНСТВО ПРОДОЛЖЕН ЗА ЕДНА ГОДИНА

19.06.2008

Сојузот на синдикатите и Организацијата на работодавачи денес потпишаа продолжување на Општиот колективен договор за стопанство. Проширени се неколку работнички права – новогодишен додаток, регрес за годишен одмор...

Повеќе...

ОПАСНИТЕ ХЕМИКАЛИИ И ПОНАТАМУ НЕВАЖНА ТЕМА

16.06.2008

Кога се преточува амонијак работниците гледаат од кој правец дува за да ја наместат цистерната низ ветер. Слично е со заштитата од други хемикалии. Во Македонија ништо не се менува една година по донесувањето на Законот за безбедност и здравје...

Повеќе...

ПРАЗНИЧНА ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МУРАТОВСКИ

01.05.2008

Денес, сите заедно, работниците од Македонија и од целиот свет, ја продолжуваат вековната традиција на овој ден за да ги искажеме нашите заложби за остварување и зголемување на правата на рабтниците....

Повеќе...

Лист 58 од 60