bilten
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

FIRST OF MAY

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ЈАВНИ ПРОТЕСТИ НА 7 И 14 НОЕМВРИ

There are no translations available.

7.10.2008

Советот на Сојузот на синдикатите го одреди 7 ноември за одржување протести во градовите во внатрешноста. Една недела подоцна ќе се одржи централниот протест во Скопје...

More...

ЗГОЛЕМУВАЊЕТО ОД 10 ОТСТО Е НЕПРАВЕДНО СПРЕМА НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ

There are no translations available.

2.10.2008

Над 80 отсто од вработените во јавната администрација се со плати под републичкиот просек. Тие ќе добијат симболични суми, за разлика од највисоките функционери, чии плати се движат од 45.000 до 72.200 денари...

More...

ИНИЦИЈАТИВА НА ССМ ДО УСТАВНИОТ СУД ЗА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

There are no translations available.

1.10.2008

Противуставно е укинување на стекнатите права на работниците, смета Сојузот на синдикатите. Работниците се дискриминирани, нарушени се принципите на еднаквост и социјална правда. Брисел ги оцени измените за катастрофални...

More...

ДЕНЕС СРЕДБА НА ССМ И ВИЦЕПРЕМИЕРОТ БОЦЕВСКИ

There are no translations available.

29.09.2008

Раководството на Сојузот на синдикатите на Македонија и вицепремиерот Ивица Боцевски начелно се договорија да се обнови социјалниот дијалог. Најпрво треба да се разговора за Законот за работни односи, за што Советот на ССМ на 7 октомври одлучува дали ќе се оди со јавен протест. Владата треба да се изјасни до 6 октомври...

More...

ДАЛИ БРУТО ПЛАТАТА ЌЕ ДОНЕСЕ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА

There are no translations available.

19.09.2008

Без консултации со ниедна институција и без пресметки за последиците, Владата за 2009 година најавува систем на бруто плати и - тоа го претставува како најзначајна реформа во македонската економија! За македонскиот работник не е проблем начинот на пресметка, туку висината на платата...

More...

БЕЗБЕДНОСТА ПРИ РАБОТА ОСТАНА НЕВАЖНА ТЕМА

There are no translations available.

17.09.2008

Секоја институција има различни бројки за смртните случаи, повредите при работа и професионални заболувања. Според едни извори на работните места годишно гинат по 50, според други 18 лица. Законот за безбедност  здравје е само почеток на се што треба да се направи...

More...

ВО МАКЕДОНИЈА СТАНУВА НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ПРЕЖИВЕЕ

There are no translations available.

9.09.2008

Поскапувањата ја зголемуваат сиромаштијата и затоа се потребни итни мерки за сопирање на растот на цените, смета Сојузот на синдикатите. Околу 80 отсто од просечната плата оди за исхрана, останатото за сите други потреби...

More...

ОЖИВУВАЊЕ НА СИНДИКАЛНИОТ МРТОВЕЦ СОНК

There are no translations available.

2.09.2008

Мултиетничкиот синдикат за образование го осудува меморандумот за соработка меѓу СОНК и Министерството за образование и наука. Тој синдикат е владин привезок, вели претседателот на МЕСО Сузана Стефановиќ...

More...

ССМ ДОСТАВИ АМАНДМАНИ ЗА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

There are no translations available.

22.08.2008

Запирање на намалувањето на работничките права во Законот за работни односи е содржината на 13 амандмани што Сојузот на синдикатите ги достави до пратениците во Собранието. Претходно треба да има демократска расправа на социјалните партнери, на Економско – социјалниот совет...

More...

ЗАКОН ЗА МОДЕРНО РОПСТВО ВО 21. ВЕК

There are no translations available.

5.08.2008

Македонија ќе тоне и понатаму ако работниците се остават на милост и немилост на газдите. Погрешна е проценката дека рестриктивниот Закон за работни односи ќе создаде поволна бизнис клима...

More...

Page 86 of 89