bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

УТРЕ ПРОТЕСТИ НА ССМ ВО ШЕСТ ГРАДОВИ

6.11.2008

На 7 ноември Сојузот на синдикатите организира јавни протести во шест градови: Прилеп, Велес, Струмица, Охрид, Штип и Куманово. Во прв ред се бара укинување на измените во Законот за работни односи...

Повеќе...

ЗАКОНОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДА ОДИ ВО ДВЕ ФАЗИ

5.11.2008

Бруто платата и задолжителното осигурување да се спроведат во две етапи, побара ССМ. Новиот систем на бруто – плати нема да го реши проблемот на неуплаќање на придонесите...

Повеќе...

СО НОВИОТ ЗАКОН НЕ ЧЕКА ОПШТА КРИЗА

4.11.2008

Неограничена власт на работодавачите ќе значи нови илјадници невработени и избивање голема економска, социјална, и политичка криза. За неколку месеци се донесени 170 закони, за секој просечно се потрошени по 37 секунди...

Повеќе...

ИСПРАТЕН ПОВИК ЗА ПРОТЕСТИТЕ

30.10.2008

ССМ испрати повик за учество и поддршка до повеќе организации за јавните протести на 7 и 14 ноември. Истовремено ги информира меѓународните синдикални организации и синдикалните централи од соседството и пошироко...

Повеќе...

ДА СЕ УТВРДИ ШТО ТОЧНО ЌЕ СОДРЖИ ПОИМОТ ПЛАТА

29.10.2008

ССМ смета дека поради многуте недоречености и нејаснотии не треба да се брза со Предлог – законот за придонеси. Не се знае дали работодавачот ќе има законска обврска да исплаќа хранарина...

Повеќе...

РЕАКЦИЈА ОКОЛУ ИЗЈАВИТЕ НА КСС

28.10.2008

Конфедерацијата на слободни синдикати во јавноста изнесува најобични лаги за ССМ. Владата во КСС најде послушник, со цел да се прикаже божемен социјален дијалог пред странскиот фактор...

Повеќе...

СУДСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ЌЕ ШТРАЈКУВА ВО НОЕМВРИ

27.10.2008

Неверојатно индолентен и неправеден е односот кон вработените во судската администрација. Нивните плати останаа прениски, додека Законот за судска служба не реши ниедно од нивните барања...

Повеќе...

РАБОТНИЦИТЕ СЕ ОШТЕТУВААТ ПО 30 ЕВРА МЕСЕЧНО

24.10.2008

Се уште не се спроведува одлуката на Уставниот суд за пресметување на хранарината и патарината. ССМ вели дека секој месец работниците добиваат помалку по 2.100 денари...

Повеќе...

МЕСО СТАНА ЧЛЕН НА ССМ

7.10.2008

Мултиетничкиот синдикат за образование во иднина ќе биде член на семејството на Сојузот на синдикатите ...

Повеќе...

ДЕНЕС Е СВЕТСКИ ДЕН НА ДОСТОИНСТВЕНИОТ ТРУД

7.10.2008

Меѓународниот ден на достоинствениот труд е установен во 1999 година од страна на МОТ...

Повеќе...

ЈАВНИ ПРОТЕСТИ НА 7 И 14 НОЕМВРИ

7.10.2008

Советот на Сојузот на синдикатите го одреди 7 ноември за одржување протести во градовите во внатрешноста. Една недела подоцна ќе се одржи централниот протест во Скопје...

Повеќе...

ЗГОЛЕМУВАЊЕТО ОД 10 ОТСТО Е НЕПРАВЕДНО СПРЕМА НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ

2.10.2008

Над 80 отсто од вработените во јавната администрација се со плати под републичкиот просек. Тие ќе добијат симболични суми, за разлика од највисоките функционери, чии плати се движат од 45.000 до 72.200 денари...

Повеќе...

ИНИЦИЈАТИВА НА ССМ ДО УСТАВНИОТ СУД ЗА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

1.10.2008

Противуставно е укинување на стекнатите права на работниците, смета Сојузот на синдикатите. Работниците се дискриминирани, нарушени се принципите на еднаквост и социјална правда. Брисел ги оцени измените за катастрофални...

Повеќе...

ДЕНЕС СРЕДБА НА ССМ И ВИЦЕПРЕМИЕРОТ БОЦЕВСКИ

29.09.2008

Раководството на Сојузот на синдикатите на Македонија и вицепремиерот Ивица Боцевски начелно се договорија да се обнови социјалниот дијалог. Најпрво треба да се разговора за Законот за работни односи, за што Советот на ССМ на 7 октомври одлучува дали ќе се оди со јавен протест. Владата треба да се изјасни до 6 октомври...

Повеќе...

ДАЛИ БРУТО ПЛАТАТА ЌЕ ДОНЕСЕ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА

19.09.2008

Без консултации со ниедна институција и без пресметки за последиците, Владата за 2009 година најавува систем на бруто плати и - тоа го претставува како најзначајна реформа во македонската економија! За македонскиот работник не е проблем начинот на пресметка, туку висината на платата...

Повеќе...

Лист 57 од 60