bilten
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

FIRST OF MAY

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

УТРЕ ПРОТЕСТИ НА ССМ ВО ШЕСТ ГРАДОВИ

There are no translations available.

6.11.2008

На 7 ноември Сојузот на синдикатите организира јавни протести во шест градови: Прилеп, Велес, Струмица, Охрид, Штип и Куманово. Во прв ред се бара укинување на измените во Законот за работни односи...

More...

ЗАКОНОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДА ОДИ ВО ДВЕ ФАЗИ

There are no translations available.

5.11.2008

Бруто платата и задолжителното осигурување да се спроведат во две етапи, побара ССМ. Новиот систем на бруто – плати нема да го реши проблемот на неуплаќање на придонесите...

More...

СО НОВИОТ ЗАКОН НЕ ЧЕКА ОПШТА КРИЗА

There are no translations available.

4.11.2008

Неограничена власт на работодавачите ќе значи нови илјадници невработени и избивање голема економска, социјална, и политичка криза. За неколку месеци се донесени 170 закони, за секој просечно се потрошени по 37 секунди...

More...

ИСПРАТЕН ПОВИК ЗА ПРОТЕСТИТЕ

There are no translations available.

30.10.2008

ССМ испрати повик за учество и поддршка до повеќе организации за јавните протести на 7 и 14 ноември. Истовремено ги информира меѓународните синдикални организации и синдикалните централи од соседството и пошироко...

More...

ДА СЕ УТВРДИ ШТО ТОЧНО ЌЕ СОДРЖИ ПОИМОТ ПЛАТА

There are no translations available.

29.10.2008

ССМ смета дека поради многуте недоречености и нејаснотии не треба да се брза со Предлог – законот за придонеси. Не се знае дали работодавачот ќе има законска обврска да исплаќа хранарина...

More...

РЕАКЦИЈА ОКОЛУ ИЗЈАВИТЕ НА КСС

There are no translations available.

28.10.2008

Конфедерацијата на слободни синдикати во јавноста изнесува најобични лаги за ССМ. Владата во КСС најде послушник, со цел да се прикаже божемен социјален дијалог пред странскиот фактор...

More...

СУДСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ЌЕ ШТРАЈКУВА ВО НОЕМВРИ

There are no translations available.

27.10.2008

Неверојатно индолентен и неправеден е односот кон вработените во судската администрација. Нивните плати останаа прениски, додека Законот за судска служба не реши ниедно од нивните барања...

More...

РАБОТНИЦИТЕ СЕ ОШТЕТУВААТ ПО 30 ЕВРА МЕСЕЧНО

There are no translations available.

24.10.2008

Се уште не се спроведува одлуката на Уставниот суд за пресметување на хранарината и патарината. ССМ вели дека секој месец работниците добиваат помалку по 2.100 денари...

More...

МЕСО СТАНА ЧЛЕН НА ССМ

There are no translations available.

7.10.2008

Мултиетничкиот синдикат за образование во иднина ќе биде член на семејството на Сојузот на синдикатите ...

More...

ДЕНЕС Е СВЕТСКИ ДЕН НА ДОСТОИНСТВЕНИОТ ТРУД

There are no translations available.

7.10.2008

Меѓународниот ден на достоинствениот труд е установен во 1999 година од страна на МОТ...

More...

Page 85 of 89