bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ПРЕМИЕРОТ ПРИЗНА ДЕКА НЕ СЕ ЗАНИМАВА СО СТЕЧАЈЦИТЕ

29.01.2009

Денес претставници на Унијата на стечајни работници повторно не беа примени на разговор во Владата, иако средбата беше претходно договорена. Расте нивната спремност за радикални протести...

Повеќе...

КОЈ СЕ РАДУВА ШТО ССМ НЕ ДОБИВА БУЏЕТСКИ ПАРИ

28.01.2009

Во неделникот “Фокус“ новинарката Јадранка Костова најостро ја критикува Владата за распределбата на средства на невладиниот сектор. Ја фали само за едно - што ССМ не добива средства...

Повеќе...

ПЛАТИТЕ ДОЦНАТ, КАКВИ ЌЕ БИДАТ НЕ СЕ ЗНАЕ

27.01.2009

Можно е голем број работодавачите во стопанството да не ги вградат досегашните надоместоци за превоз и исхрана. ССМ смета дека работниците не треба да бидат оштетени ни за еден денар...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ ПОВТОРНО НАЈАВУВААТ ШАТОРИ ПРЕД СОБРАНИЕТО

23.01.2009

Претставници на Унијата на стечајните работници денес беа вратени од претходно договорениот состанок во Министерството за економија. Тие најавуваат радикализација на протестите ако игнорирањето продолжи...

Повеќе...

ПОДДРШКА ОД ССМ ЗА НОМИНАЦИЈА НА ЖИВКО А. ПОПОВСКИ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР

th_21.01.2009_slika_cveke_popovski21.01.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија ја поддржува иницијативата на Македонскиот центар за култура и развој сликарот и хуманист Живко А. Поповски да биде кандидиран за Нобелова награда за мир....

Повеќе...

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИТЕ ГУБАТ ПОРАДИ САМОБЕНДИСАНОСТА

16.01.2009

Ванчо Муратовски: клучниот недостаток на македонските социјадемократи е што се оддалечија од народот и од работниците. Врвот на СДСМ веднаш потврди со - препознатливите цинични и арогантни изрази...

Повеќе...

“PSI“ ДВА ДЕНА ВО СКОПЈЕ

13.01.2009

Меѓународниот синдикат на јавниот сектор на 12 и 13 јануари одржува избирачки и работен состанок во Скопје. Се разговара за проблемите на синдикатите во централна Европа и за општиот политички амбиент...

Повеќе...

ТРАДИЦИОНАЛНА НОВОГОДИШНА СРЕДБА СО НОВИНАРИТЕ

29.12.2008

Конечно функционирање на социјалниот дијалог во Македонија и колективните договори се двете најважни цели за 2009 година. ССМ секогаш ќе биде владин коректив за социјалните прашања...

Повеќе...

ССМ Е НАЈОРГАНИЗИРАНА СТРУКТУРА МЕЃУ СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ

25.12.2008

Чест е да се присуствува на одбележувањето на стогодишен јубилеј, рече Димитар Стојановски, претседател на Организацијата на работодавачи на Македонија. ССМ и ОРМ имаат одлична соработка...

Повеќе...

СВЕЧЕНО ПРОСЛАВЕНИ СТО ГОДИНИ НА СИНДИКАЛНОТО ДВИЖЕЊЕ

25.12.2008

Работниците не сакаат да живеат од социјална помош, туку од својот труд, рече претседателот на ССМ Ванчо Муратовски. Да не дозволиме во денешното време на технолошки развој да се враќаме назад...

Повеќе...

ЈУБИЛЕЈНИТЕ НАГРАДИ ГИ РЕВОЛТИРААТ СУДСКИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ

23.12.2008

Право на јубилејни награди имаат само судиите, додека судските службеници се изоставени. Синдикатот на работниците од управата реагира на неправедноста на постапката и предупредува на можен штрајк...

Повеќе...

МОТ ВО ПОСЕТА НА СИНДИКАТИТЕ

12.12.2008

Од 16 до 19 декември претставници на Меѓународната организација на трудот ќе одржат неколку средби со ССМ. Планирана е и заедничка средба со претседатели на грански синдикати од ССМ, КСС и УНСМ...

Повеќе...

НОВО КУСЕЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

2.12.2008

Законот за работни односи повторно се менува, со 60 измени, или една третина од членовите за трудовите односи. Без оглед на разговорите со ССМ материјалот е ставен на дневен ред во Собранието...

Повеќе...

УПОЗ И МЕСО ЗА ПРОТЕСТОТ

10.11.2008

Не не загрижуваат политички етикети. За нас е најважно што работниците, кои се членови на ВМРО или СДСМ, ги бараат истите социјални права, изнесоа претседателите на синдикатите од управата и од образованието...

Повеќе...

НА ДЕНЕШНИТЕ ПРОТЕСТИ ИЗЛЕГОА ИЛЈАДНИЦИ РАБОТНИЦИ

7.11.2008

Во организација на Сојузот на синдикатите и невладини организации денес се одржаа протести во Прилеп, Велес, Струмица, Охрид и Штип и Куманово. Пристигна поддршка од српските и црногорските синдикати...

Повеќе...

Лист 56 од 60