bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

МИРУШЕ ХОЏА НЕ ДОЈДЕ КАЈ СТЕЧАЈЦИТЕ

24.02.2009

Досега четворица претседателски кандидати одговорија на поканата за разговор од страна на стечајните работници и позитивно се изјаснија за нивниот проблем. Денес кандидатот Мируше Хоџа не се појави на закажаната средба...

Повеќе...

ИМЕР СЕЛМАНИ: СО ДОМАЌИНСКО РАБОТЕЊЕ РЕШЕНИЕ ИМА

23.02.2009

Најмалку е потребно да се бара виновникот за вашата состојба, им порача претседателскиот кандидат Имер Селмани на стечајните работници. Македонија не е богата држава, но има доволно пари на овие работници да им обезбеди егзистенција до пензионирање...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ ПРЕДЛАГААТ ГРУЕВСКИ ДА РАСПИШЕ ТЕНДЕР ЗА НИВ

19.02.2009

Незадоволни од вчерашната средба со премиерот Никола Груевски, стечајците најавуваат нови протести на 25 март. На 23 март ќе разговараат со претседателскиот кандидат Имер Селмани, додека најавуваат средби со шефовите на пратеничките групи...

Повеќе...

АГРО СИНДИКАТОТ ИНТЕРВЕНИРА ЗА “ЖИТО-МЕЛ“ ОД КУМАНОВО

19.02.2008

Во “Жито - мел“, најголемиот снабдувач со леб во Куманово, 220 вработени четири месеци не зеле плата затоа што сопственикот Бајруш Сејдиу е во притвор. АГРО Синдикатот интервенира кај две министерства, за економија и за финансии...

Повеќе...

ДВАЕСЕТТА СИНДИКАЛНА ШКОЛА НА УПОЗ

19.02.2009

Наредните три дена во Струмица се одржува Дваесеттата синдикална школа на Синдикатот од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани. Темите на предавањата се синдикатот и правната заштита за отказите, статусот на државните службеници и Законот за работни односи...

Повеќе...

ГРУЕВСКИ СЕ ИЗЈАСНИ ДЕКА НЕМА РЕШЕНИЕ ЗА СТЕЧАЈЦИТЕ

18.02.2009

Премиерот Никола Груевски на денешната, закажана средба со стечајните работници одговори дека решение за нив - нема. Работниците кои на студ три часа чекаа пред Владата ја примија со бес, огорченост и разочарување, но и решеност да продолжат со протестите...

Повеќе...

ЉУБОМИР ФРЧКОСКИ: ВАШИОТ ПРОБЛЕМ МОРА ДА ГО РЕШИ ДРЖАВАТА

17.02.2009

Како што постојат специјални даноци за поплави и земјотреси, така може да се воведе посебен данок за социјалната катастрофа на стечајците. Република Македонија не е само демократска, туку и социјална држава, со уставно вграден принцип на солидарност...

Повеќе...

НАНО РУЖИН: ДА СЕ ФОРМИРА НАЦИОНАЛЕН СОВЕТ ЗА КРИЗАТА

16.02.2008

Светската економска криза во Македонија ќе се одрази најсилно во втората половина од оваа година. За сите крупни социјални прашања, каде спаѓаат и стечајците, треба да се основа еден вид национален совет, рече Нано Ружин на денешната средба со стечајците...

Повеќе...

ЉУБЕ БОШКОВСКИ: НИ ТРЕБА ПРЕТСЕДАТЕЛ КОЈ ОБЕДИНУВА

16.02.2009

Не правам разлика меѓу вработените и луѓето кои без своја вина останале без егзистенција, изјави на денешната средба со стечајците претседателскиот кандидат Љубе Бошковски. Доста е од глумење политичари, проблемите треба да ги решаваме веднаш и сега...

Повеќе...

ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ КАНДИДАТИ НА РАЗГОВОРИ КАЈ СТЕЧАЈЦИТЕ

16.02.2008

Унијата на стечајни работници ги повикува сите претседателски кандидати да го соопштат нивниот став за нивните проблеми. Претседателот Ванчо Муратовски изјави дека за ССМ стечајците се работници како сите други и затоа им се дава апсолутна поддршка...

Повеќе...

НА ГРУЕВСКИ ЌЕ МУ ДИШЕМЕ ВО ВРАТОТ ЦЕЛИОТ МАНДАТ

12.02.2008

Стечајците и работниците прогласени за технолошки вишок на 18 февруари ќе одржат протест пред Владата. Тие најавуваат собирање 150.000 потписи за одржување референдум, со цел решавање на нивниот статус...

Повеќе...

ШУМАРСТВОТО ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ СО БРУТО ПЛАТАТА

11.02.2009

Денес Синдикатот за шумарство, дрвна индустрија и енергетика и ЈП “Македонски шуми“ потпишаа анекс на Колективниот договор за бруто платата. Ни еден од 2.500 вработени во јавното претпријатие нема да зема пониска плата…

Повеќе...

ОД ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ПОБАРА РАЗБИРАЊЕ ЗА БРУТО ПЛАТИТЕ

5.02.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија, Организацијата на работодавачи и Стопанската комора го поддржуваат системот на бруто плата. Од Владата ќе побараат разбирање на големите технички проблеми...

Повеќе...

ПРОБЛЕМИТЕ СО БРУТО ПЛАТАТА ПОГОЛЕМИ ОД ОЧЕКУВАНИТЕ

4.02.2009

Некои работодавачи ги “скокаат“ двете последни плати и стартуваат со јануарската, што е една од многуте лоши последици. ССМ, Организацијата на работодавачи и Стопанската комора утре ќе разговараат и за бруто платите......

Повеќе...

ПОДДРШКА НА МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ВОЈНИЦИ

3.02.2009

ССМ смета дека Владата треба да завземе активна политика кон млекопроизводителите и професионалните војници. На првите треба да им исплати побарувањата, на вторите да им најде нови работни места...

Повеќе...

Лист 55 од 60