bilten
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

FIRST OF MAY

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

СПОРЕД ПРАВНАТА СЛУЖБА НА ССМ ВРАБОТУВАЊАТА ОПАЃААТ

There are no translations available.

16.03.2009

Владата постојано најавува нови инвестиции и брои зголемување на вработувањето. Правната служба на ССМ предупредува на спротивни состојби, што се согледува од намалувањето на бројот на постапките за засновање на работен однос...

More...

БРУТО ПЛАТАТА ПРЕДИЗВИКА НИЗА НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ

There are no translations available.

12.03.2009

Според податоците на ССМ постои големо шаренило при вклучувањето на хранарината и превозот во платата, и тоа не само кај приватниот, туку и кај јавниот сектор. Тоа е само една негативна последица од новиот систем. Исто така излезе на виделина дека 150.000 лица работат на црно...

More...

ВО 2008 ГОДИНА ПРАВНА ПОМОШ ПОБАРАЛЕ 17.144 РАБОТНИЦИ

There are no translations available.

11.03.2009

Бројот на обраќања до Сојузот на синдикатите на Македонија е зголемен во минатата година, што сведочи за постојано кршење на правата на работниците. Позитивно се решени 80 отсто од сите предмети. Луѓето најмногу се жалат за неисплатени плати, потоа за придонесите...

More...

ГРАДЕЖНИЦИТЕ НЕОШТЕТЕНИ ОД БРУТО ПЛАТАТА

There are no translations available.

5.03.2009

Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање од почетокот на годинава водеше преговори во градежните претпријатија околу воведувањето на новиот систем на плати. Решенијата се различни, но работниците не се оштетени...

More...

ВИЦЕПРЕМИЕРОТ ДЕНЕС ПОВТОРНО СО ИСТАТА ПРИКАЗНА

There are no translations available.

4.03.2009

Тензиите меѓу стечајните работници растат откако денес вицепремиерот Зоран Ставрески им повтори дека Владата нема намера да го реши нивниот проблем. Тие најавуваат нов вид протести, со кои веројатно ќе има судири со полицијата...

More...

УТРЕ ПОВТОРНО ПРОТЕСТИ ПРЕД ВЛАДАТА

There are no translations available.

3.03.2009

Стечајните и технолошки вишок работници упатуваат апел до членовите и до сите граѓани утре, на 3 март, во 12, часот, да излезат на протест пред Владата на Република Македонија...

More...

ДУИ НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ, СДСМ Е ЗА ПОРАНЕШНИТЕ РЕШЕНИЈА

There are no translations available.

2.03.2009

Згрижување на сите со над 25 години стаж е ставот на Социјалдемократскиот сојуз, соопшти пратеникот Марјанчо Николов на денешната средба со стечајните работници. Пратеничката група на ДУИ досега воопшто не се огласи...

More...

ДВЕГОДИШЕН ПРОЕКТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ

There are no translations available.

27.02.2009

Во периодот 2009 – 2011 година ќе се одржат повеќе циклуси активности за социјалната положба на младите генерации. Проектот заеднички ќе го водат ССМ, Балканската Фондација за деца и млади и Универзитетот во Љубљана...

More...

СТЕЧАЈЦИТЕ НЕ ПОПУШААТ

There are no translations available.

27.02.2009

Владата, па дури и премиерот, е потполно свесна за тежината на нашиот проблем, велат стечајните работници и затоа не одбегнува. Во понеделник стечајците ги чекаат пратеничките групи на ДУИ и СДСМ....

More...

ИЛИ ЗГРИЖЕТЕ НЕ, ИЛИ УТЕПАЈТЕ НЕ!

There are no translations available.

25.02.2009

Вицепремиерот Зоран Ставрески добил упатство од премиерот Никола Груевски да им соопшти на стечајните работници дека за нив Владата нема решение. И дека не можат наново да донесат блеферски закон, како што сторија минатата година...

More...

Page 81 of 89