bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ЕДУКАЦИЈАТА ВО 2008 ГОДИНА

24.03.2009

Секторот за едукација на Сојузот на синдикатите на Македонија во соработка со фондацијата “Фридрих Еберт“ минатата година организираше повеќе предавања, семинари и работилници на повеќе општествени теми: безбедност и здравје при работа, вклучување на младите, системот на бруто плата...

Повеќе...

МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НЕОРГАНИЗИРАНИ, СТЕЧАЈЦИТЕ ГИ ОХРАБРУВААТ

20.03.2008

Неорганизираните млекопроизводители досега заработија 50 кривични пријави, додека од нејасни причини го откажаа денешниот заеднички настап. Стечајците ги охрабруваат да не се колебаат. За ССМ млекорпизводителите, војниците и стечајците се работници како сите други...

Повеќе...

ПРОМОВИРАН ДВЕГОДИШНИОТ ПРОЕКТ ЗА ВРАБОТЕНОСТА НА МЛАДИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА

19.03.2009

Денес е промовиран проектот “Отворен дијалог за општествена вклученост на младите преку вработување и правата на вработените млади во Република Македонија“. Проектот заеднички ќе го водат Балканската фондација за деца и млади, Сојузот на синдикатите на Македонија и Економскиот факултет при Универзитетот во Љубљана...

Повеќе...

НИКОЈ ОД ВЛАДАТА ДЕНЕС НЕ ГИ ПРИМИ СТЕЧАЈЦИТЕ

18.03.2009

На петттиот по ред протест пред Владата стечајните работници успеаја да контактираат единствено со обезбедувањето. Помалиот број протестанти го објаснуваат со саботирањето на градоначалниците од ВМРО - ДПМНЕ и со притисоци од полицијата...

Повеќе...

СИНДИКАТИТЕ СЕ ДОГОВОРИЈА ЗА ЗАЕДНИЧКИОТ КОНСУЛТАТИВЕН КОМИТЕТ

17.03.2009

Проблемот на учество на синдикатите во Заедничкиот консултативен комитет е решен со проширување на двајца набљудувачи. Членови остануваат Ванчо Муратовски и Слободан Антовски, додека набљудувачи ќе бидат Марјан Ристевски од КСОМ и еден набљудувач од КССМ. ЗКК е орган од меѓународно значење за Република Македонија...

Повеќе...

СПОРЕД ПРАВНАТА СЛУЖБА НА ССМ ВРАБОТУВАЊАТА ОПАЃААТ

16.03.2009

Владата постојано најавува нови инвестиции и брои зголемување на вработувањето. Правната служба на ССМ предупредува на спротивни состојби, што се согледува од намалувањето на бројот на постапките за засновање на работен однос...

Повеќе...

БРУТО ПЛАТАТА ПРЕДИЗВИКА НИЗА НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ

12.03.2009

Според податоците на ССМ постои големо шаренило при вклучувањето на хранарината и превозот во платата, и тоа не само кај приватниот, туку и кај јавниот сектор. Тоа е само една негативна последица од новиот систем. Исто така излезе на виделина дека 150.000 лица работат на црно...

Повеќе...

ВО 2008 ГОДИНА ПРАВНА ПОМОШ ПОБАРАЛЕ 17.144 РАБОТНИЦИ

11.03.2009

Бројот на обраќања до Сојузот на синдикатите на Македонија е зголемен во минатата година, што сведочи за постојано кршење на правата на работниците. Позитивно се решени 80 отсто од сите предмети. Луѓето најмногу се жалат за неисплатени плати, потоа за придонесите...

Повеќе...

ГРАДЕЖНИЦИТЕ НЕОШТЕТЕНИ ОД БРУТО ПЛАТАТА

5.03.2009

Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање од почетокот на годинава водеше преговори во градежните претпријатија околу воведувањето на новиот систем на плати. Решенијата се различни, но работниците не се оштетени...

Повеќе...

ВИЦЕПРЕМИЕРОТ ДЕНЕС ПОВТОРНО СО ИСТАТА ПРИКАЗНА

4.03.2009

Тензиите меѓу стечајните работници растат откако денес вицепремиерот Зоран Ставрески им повтори дека Владата нема намера да го реши нивниот проблем. Тие најавуваат нов вид протести, со кои веројатно ќе има судири со полицијата...

Повеќе...

УТРЕ ПОВТОРНО ПРОТЕСТИ ПРЕД ВЛАДАТА

3.03.2009

Стечајните и технолошки вишок работници упатуваат апел до членовите и до сите граѓани утре, на 3 март, во 12, часот, да излезат на протест пред Владата на Република Македонија...

Повеќе...

ДУИ НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ, СДСМ Е ЗА ПОРАНЕШНИТЕ РЕШЕНИЈА

2.03.2009

Згрижување на сите со над 25 години стаж е ставот на Социјалдемократскиот сојуз, соопшти пратеникот Марјанчо Николов на денешната средба со стечајните работници. Пратеничката група на ДУИ досега воопшто не се огласи...

Повеќе...

ДВЕГОДИШЕН ПРОЕКТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ

27.02.2009

Во периодот 2009 – 2011 година ќе се одржат повеќе циклуси активности за социјалната положба на младите генерации. Проектот заеднички ќе го водат ССМ, Балканската Фондација за деца и млади и Универзитетот во Љубљана...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ НЕ ПОПУШААТ

27.02.2009

Владата, па дури и премиерот, е потполно свесна за тежината на нашиот проблем, велат стечајните работници и затоа не одбегнува. Во понеделник стечајците ги чекаат пратеничките групи на ДУИ и СДСМ....

Повеќе...

ИЛИ ЗГРИЖЕТЕ НЕ, ИЛИ УТЕПАЈТЕ НЕ!

25.02.2009

Вицепремиерот Зоран Ставрески добил упатство од премиерот Никола Груевски да им соопшти на стечајните работници дека за нив Владата нема решение. И дека не можат наново да донесат блеферски закон, како што сторија минатата година...

Повеќе...

Лист 54 од 60