bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

КОНТРОЛАТА НА ЛЕТАЊЕ ЌЕ ШТРАЈКУВА ВО ЧЕТВРТОК

13.04.2009

Синдикалните организации во Агенцијата за цивилно воздухопловство за четврток, на 16 април, стапуваат во штрајк. Причина се решенијата на Управата за јавни приходи, која бара поврат од 10 милиони евра на име ДДВ. Следуваат огромни штети ако странските компании го заобиколуваат македонскиот воздушен простор...

Повеќе...

МАВРОВЦИ ЗА ПОНЕДЕЛНИК НАЈАВИЈА РАДИКАЛЕН ШТРАЈК

10.04.2009

Ако до понеделник раководството на мнозинскиот сопственик “ИНГРА“ не прифати преговори со синдикалната организација и со штрајкувачкиот одбор ќе превземеме други мерки. Нема да сносиме одговорност за последиците, изјавија вработените во АДГ “Маврово“...

Повеќе...

БАНКАРСКИТЕ СИНДИКАТИ НЕЗАДОВОЛНИ СО АНТИКРИЗНИТЕ МЕРКИ

9.04.2009

Пазарната економија треба да ја надрасне социјалната, заклучија банкарските синдикати на Македонија, Црна Гора и Србија на регионалната средба во Котор. Во трите земји не се донесени суштински мерки против последиците на финансиската криза...

Повеќе...

КАКО ДО ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ ЗА ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА

8.04.2009

Ќе бидат потребни најмалку четири години за  усогласување на македонската легислатива со европските норми, проценуваат од Македонското здружение за заштита при работа...

Повеќе...

КОНФЕРЕНЦИЈА НА БАНКАРСКИТЕ СИНДИКАТИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

3.04.2009

Во Котор, Црна Гора, во тек е средба на Конференцијата на синдикатите на банките и финансиските организации на земјите од југоисточна Европа - Црна Гора, Македонија, Србија, Бугарија, Б и Х - Република Српска и Хрватска. Синдикатите подготвуваат заеднички колективен договор што ќе важи на регионално ниво...

Повеќе...

НОВИ 450 РАБОТНИЦИ НА УЛИЦА

2.04.2009

Градежните работници на АДГ “Маврово“ денес одржаа предупредувачки штрајк против одлуката за стечајна постапка, со што остануваат без работа. Тие најавија неограничен штрајк од понеделник, на 6 април...

Повеќе...

СТАВРЕСКИ ГИ ВРАТИ СТЕЧАЈЦИТЕ ОД ПРИНЦИПИЕЛНИ ПРИЧИНИ

1.04.2009

Вицепремиерот Зоран Ставрески на денешната средба со стечајните работници се изјасни дека Владата не може да го реши нивниот проблем “од принципиелни причини“. Никој не сфати што воопшто мисли. Работниците најавуваат шатори пред Собранието, бараат интервенции од странските амбасадори...

Повеќе...

ЗАДУТРЕ ШТРАЈК ВО АДГ “МАВРОВО“

31.03.2009

Мнозинскиот сопственик на “АДГ “Маврово“, “ИНГРА“ од Загреб, одлучи претпријатието да оди под стечај, со што 450 лица ќе останат на улица. Задутре тие организираат предупредувачки штрајк...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ СЕ ЗАКАНУВААТ СО АПСТИНЕНЦИЈА НА ИЗБОРИТЕ

30.03.2009

Мораме да го казниме Груевски затоа што цел месец бега од нас. Доколку до четврток не понуди решение, членовите на семејствата на стечајците нема да гласаат во недела. Истото го бараме од гласачите на Нано Ружин, Љубе Бошковски и Имер Селмани...

Повеќе...

КАКОВ СИНДИКАТ ИМ Е ПОТРЕБЕН НА НОВИНАРИТЕ

30.03.2009_novinari

30.03.2009

Претставниците на медиумите се согласни во едно - дека новинарскиот сталеж треба да има силен и организиран синдикат. Мислењата се разликуваат за понатамошните етапи на организирање. Во секој случај пожелно е да се изјаснат новинарите од сите медиуми...


Повеќе...

ВО ЦАРИНСКА УПРАВА СЕ ВРШИ НЕВИДЕН ТЕРОР ВРЗ ВРАБОТЕНИТЕ

26.03.2009

Неосновани кривични пријави, откази без причина, самоволие на партиски јуришници, притисоци за откажување од членство во синдикатот станаа секојдневие во “Царинска управа“, известува синдикатот УПОЗ. Досега се дадени над 50 откази, другите добија или кривична пријава или дисциплинска мерка...

Повеќе...

ССМ НА ВЛАДАТА И ПРЕДЛАГА ИТНИ ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА ФИНАНСИСКАТА КРИЗА

26.03.2009

Иако светската финансиска криза се посериозно се чувствува во македонската економија не се формираат механизми за справување со последиците. ССМ на Владата и предлага итни мерки...

Повеќе...

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА СИНДИКАЛНОТО ОРГАНИЗИРАЊЕ НА НОВИНАРИТЕ

26.03.2009

“Дали и каков синдикат им е потребен на новинарите во Македонија“ е тема на тркалезната маса која ќе се одржи на 27 и 28 март во Охрид. Организатори се ССМ, синдикатот ГИФИХ и Фондацијата “Фридрих Еберт“...

Повеќе...

УТВРДЕН СОСТАВОТ НА ПРЕТСТАВНИЦИ НА СИНДИКАТИТЕ ВО ЗКК

26.03.2009

Конечно е утврден составот на претставници на синдикатите во Заедничкиот консултативен комитет. Членови се Ванчо Муратовски од ССМ и Слободан Антовски од УНАСМ, набљудувачи се Марјан Ристевски од КСОМ и Ружди Ибраими од КССМ...

Повеќе...

СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ ВО МАКЕДОНИЈА ИМААТ ИСТОРИСКА ОДГОВОРНОСТ ЗА ФИНАНСИСКАТА КРИЗА

25.03.2009

ССМ, УНАСМ и КССМ начелно се сложуваат дека треба да се формира посебно тело на национално ниво за ублажување на последиците од финансиската криза. Досега околу 20.000 лица во Македонија ги имаат изгубено нивните работни места...

Повеќе...

Лист 53 од 60