bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ИДНАТА НЕДЕЛА МАСОВЕН ШТРАЈК НА ЈАВНИТЕ СЛУЖБИ ВО ХРВАТСКА

6.05.2009

Осум синдикати во Хрватска следниот вторник, на 12 мај, организираат штрајк на вработените во државната администрација и јавните служби. Се проценува дека ќе протестираат од 100.000 до 180.000 лица...

Повеќе...

ПОДДРШКА ОД ГИФИХ ДО НОВИНАРИТЕ

5.05.2009

Синдикатот на графичката, информативната, филмска, издавачка дејност и производство на хартија упати писмо до ЗНМ во кое целосно ги поддржува барањата на новинарите на вчерашниот протест...

Повеќе...

НОВИНАРИТЕ ПОРАЧАА: ДОСТА Е, ПРЕТЕРАВТЕ!

4.05.2009

Вкупната сума на изречените казни против новинарите е 250.000 евра, се слушна денес на протестот на македонските новинари. Одбележувајќи го Светскиот ден на слободата на говорот тие собраа храброст да кажат: ние сме понижувани, потценувани, малтретрирани, девалвирани, тероризирани...

Повеќе...

ВЕЛЕС ВОДИ ПО ПРОЦЕНТОТ НА НЕВРАБОТЕНОСТ

4.05.2009

За 18 години во Велес се изгубени 16.000 работни места. Или, пред почетокот на транзицијата биле вработени 26.000, денес едвај 10.000 лица. Регионалниот синдикален совет смета дека Законот за работни односи ја поттикнува злоупотребата на луѓето...

Повеќе...

ВО СВЕТОТ ЖЕСТОКИ ДЕМОНСТРАЦИИ ЗА ПРАЗНИКОТ НА ТРУДОТ

2.05.2009

Во некои земји првомајските демонстрации беа мирни, додека во други имаше жестоки судири меѓу демонстрантите и полицијата. Поради глобалната криза барањата за социјална правда беа многу поостри од вообичаените...

Повеќе...

СВЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ПРВИ МАЈ

29.04.2009

Денес во Сојузот на синдикатите на Македонија се одржа свеченост по повод Меѓународниот празник на трудот. Претседателот Ванчо Муратовски зборуваше за економско – социјалната положба на работниците во Република Македонија...

Повеќе...

БЕЗБЕДНОСТА ПРИ РАБОТА СЛАБО НАПРЕДУВА ВО МАКЕДОНИЈА

29.04.2009

Иако е донесен нов Закон за безбедност и здравје при работа и почна да се разговара за Единствениот систем на евиденција на несреќите безбедноста и понатаму не го добива вистинското место во Македонија...

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА

28.04.2009

Денес е Светскиот ден за заштита при работа. Македонското здружение за заштита при работа одржа свечена седница, на која се потпиша меморандум за соработка со Сојузот на синдикатите на Македонија, Организацијата на работодавачи и Конфедерацијата на работодавачи...

Повеќе...

МАКЕДОНСКАТА ТРУДОВА ЛЕГИСЛАТИВА И ЕВРОПСКИТЕ НОРМИ

28.04.2009

“Хармонизација на националната трудова легислатива на Македонија со европските стандарди и реформите на пензискиот систем“ е тема на работилницата што де одржува на 28 и 29 април во Скопје...

Повеќе...

СРЕДБА НА МЛАДИТЕ ОД АГРОСИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

27.04.2009

Од 24 до 26 април во Охрид се одржа средба на секциите на млади на агросиндикатите на Македонија и на Србија. Теми на разговор беа пристапувањето на нови членови и положбата на младите во општеството...

Повеќе...

ВО СРЕДА СВЕЧЕНОСТ ЗА ПРАЗНИКОТ НА ТРУДОТ

27.04.2009

Меѓународниот празник на трудот, Први мај, ќе се одбележи со свечена седница во среда, на 29 април, во Сојузот на синдикатите на Македонија. Поканети се претставници на државното раководство, другите синдикални конфедерации, граѓански здруженија и невладини организации...

Повеќе...

СЕМИНАРИ ЗА КАМПАЊА И МОДЕРНИЗАЦИЈА НА СИНДИКАТИТЕ

24.04.2009

Во организација на Фондацијата “Фридрих Еберт“ деновиве во Скопје се одржува семинар за мореднизација на синдикатот, на кој предава Ричард Кроучер од Велика Британија. Германскиот експерт Торстен Лутке предава на работилницата за водење кампањи за синдикалното членство...

Повеќе...

МЛАДИТЕ И НЕВРАБОТЕНОСТА - КАКО ДА СЕ НАЈДЕ СВОЕТО МЕСТО

22.04.2009

Вклучувањето на младите во нормалните текови на животот е широко поле за долготрајно дејствување. Најпрво треба да се лоцираат актерите кои учествуваат во вработувањето - државата, работодавачите, Синдикатот, невладиниот сектор...

Повеќе...

СИНДИКАЛНА ЕДУКАЦИЈА НА МЛАДИТЕ ВО ПРИЛЕП

16.04.2009

Средношколците немаат големи познавања за синдикалното движење. Тие најмногу се интересираат за улогата на синдикатот во животниот стандард и заштитата на работните места...

Повеќе...

ПОСЛЕДИЦА ОД КРИЗАТА - ВО ЕВРОПА РАСТЕ ЧЛЕНСТВОТО НА СИНДИКАТИТЕ

14.04.2009

Со избивањето на глобалната криза во Германија, Италија, Франција и Шпанија расте бројот на членови на синдикатите. Луѓето ни се придружуваат затоа што се плашат за нивната и за судбината на нивните деца, изјавуваат синдикалните лидери...

Повеќе...

Лист 52 од 60