bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

КОНФЕРЕНЦИЈА НА МЕЃУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ТРУДОТ

4.06.2009

Од 3 до 19 јуни во Женева се одржува 98 – та конференција на МОТ. Централна тема е влијанието на светската економска и финансиска криза врз вработеноста...

Повеќе...

ШПЕКУЛАЦИИТЕ ВО “УСЈЕ“ СТАНУВААТ ВИСТИНА

3.06.2009

Намерата на “Титан“, грчкиот сопственик на Цементарницата “Усје“, е да се ослободи од 180 лица, околу една третина од бројот на вработени. Синдикатот потсетува на кршењето на спогодбата склучена пред 11 години...

Повеќе...

РАБОТНИ МЕСТА НА СМЕТКА НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

1.06.2009

Невработеноста е зачеток на сите проблеми за економиите во сите земји на Балканот, се вели во анализата за работничките права во постсоцијалистичките земји на Oneworld платформата за Југоисточна Европа...

Повеќе...

БАНКАРСКИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ СТРАВУВААТ ОД МОБИНГ И ОТКАЗИ

28.05.2009

Иако банките се најобвинувани за светската економска криза последиците не треба ги трпат вработените во финансиски институции. Мобингот и отказите во банките се се позабележлива појава, заклучија синдикатите од финансискиот сектор од осум европски земји...

Повеќе...

РАБОТНИЦИТЕ ОД БИТОЛСКАТА ШЕЌЕРАНА ПРЕД ВЛАДАТА

27.05.2009

После 76 дена штрајк не стивнува отпорот на работниците на Фабриката за шеќер “4 Ноември“ АД Битола кон бугарските газди. Бидејќи ПИОМ е сопственик на 46 отсто од капиталот тие денес од Владата побара интервенција...

Повеќе...

СИНДИКАТИТЕ ВО СКАНДИНАВСКИТЕ ЗЕМЈИ

22.05.2009

Поради светската финансиска криза синдикалното движење повторно станува актуелно и добива на важност. Посебно се интересни скандинавските земји, кои се рекордери според бројноста на членството во синдикатите...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ БЛАГОДАРНИ ЗА ПОДДРШКАТА

20.05.2009

Здружението на стечајни и технолошки вишок работници “УНИТ“ од Куманово изрази благодарност за поддршката од Сојузот на синдикатите на Македонија. Ставот на Синдикатот гласи: тие се работници како и сите други и заслужуваат секаква помош...

Повеќе...

РАБОТНИЦИТЕ ДОБИЈА ГАРАНТИРАН ГОДИШЕН ОДМОР

19.05.2009

Иницијативата на Сојузот на синдикатите на Македонија е скоро во целост прифатена - Уставниот суд ги укина одредбите од Законот за работни односи, со кои вработените практично беа лишени од правото за користење годишен одмор...

Повеќе...

БРАН ПРОТЕСТИ НА ЕВРОПСКИТЕ СИНДИКАТИ

18.05.2009

 

Околу 30.000 синдикалци од 11 европски земји, организирани од ETUC, протестираа во Прага против слабата заштита на работниците од финансиската криза. Масовни демонстрации имаше во Берлин, Мадрид и Брисел, со барање за “социјален њу дил“...

Протести во Берлин и Прага

Повеќе...

МИЛАН ЖИВКОВИЌ ПОРТПАРОЛ НА ССМ

milan_zivkovic_portparol_ssm14.05.2009

Од почетокот на мај должноста портпарол на Сојузот на синдикатите на Македонија ја врши Милан Живковиќ, експерт за меѓународна економија и право...


МИЛАН ЖИВКОВИЌ ПОРТПАРОЛ НА ССМ

Повеќе...

ОД ТРАНЗИЦИЈАТА МИЛИОНИ ЖРТВИ

12.05.2009

Најмалку еден милион луѓе умреле прерано поради наглата приватизација во некогашните комунистички земји, тврдат тројца британски професори. ОН проценува дека бројот на жртвите на транзицијата изнесува десет милиони мажи...

Повеќе...

МАВРОВЦИ ИМААТ РАЗБИРАЊЕ ЗА РЕЦЕСИЈАТА, НО НЕ ЗА КРИМИНАЛОТ

8.05.2009

Од Владата и државните институции бараме да одговор за побарувањата на АДГ “Маврово“. Со парите од ангажманите во Русија, Грузија, Казахстан можат да се покријат неплатените придонеси и плати, велат претставниците на 500 вработени, кои најавуваат радикални протести...

Повеќе...

СИНДИКАЛНА ЕДУКАЦИЈА НА МЛАДИТЕ ВО КИЧЕВО

8.05.2009

Немаме големи познавања за организацијата на работниците, признаваат младите од Кичево. Тие најмногу се интересираат за дејствувањето на Синдикатот во конкретни ситуации...

Повеќе...

СФДМ НА СЕМИНАР НА СВЕТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТНИЦИТЕ

7.05.2009

Делегација на Синдикатот на финансиски дејности отпатува на семинарот на Светската организација на работниците, на кој учествуваат синдикати од средна и источна Европа. Семинарот се одржува од 7 до 10 мај во Арад, Романија...

Повеќе...

СТАВОВИ НА ССМ ЗА АНТИКРИЗНИТЕ МЕРКИ

7.05.2009

За ССМ е најбитно да се заштитат луѓето од последиците на рецесијата. Кризата да не се злоупотребува за отпуштање на работниците, да се задржи истото ниво на платите - се некои од  ставовите на ССМ, што се предложени на Владата по повод Третиот пакет антикризни мерки...

Повеќе...

Лист 51 од 60