bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

КРИЗАТА СОЗДАВА ЧУДНИ РАБОТНИ АНГАЖМАНИ

3.07.2009

Само во 2009 година светската криза може да згасне 60 милиони работни места. Во обид да се сочуваат местата се појавуваат досега непознати ангажмани. Луѓето прифаќаат се, само да не добијат отказ..

Повеќе...

ССМ РАБОТИ НА ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА МОБИНГ

1.07.2009

Кон крајот на летото Сојузот на синдикатите ќе излезе со предлог на закон за мобинг. Се очекува соработка од социјалните партнери, политичките партии и невладиниот сектор...

Повеќе...

СОВЕТОТ НА ССМ ЗА МОБИНГОТ И ЗА НАДОМЕСТОЦИТЕ

30.06.2009

Мобингот е се помасовен во Македонија и потребна е стратегија за сузбивање на оваа појава. ССМ и ОРМ со различен пристап за превозот и исхраната...

Повеќе...

ДЕМОКРАТСКО КУСЕЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

25.06.2009

Заменик министерот Спиро Ристевски најави лимит од три до пет отсто членство за репрезентативноста на синдикатите. Се по европските стандарди, но нејасно е по кои стандарди се укинуваат основните работнички права...

Повеќе...

БАНКАРСКИТЕ СИНДИКАТИ НА ЈИЕ РАБОТАТ НА ЗАЕДНИЧКИ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

22.06.2009

Се развива идејата за заеднички колективен договор од финансискиот сектор во земјите на југоисточна Европа. На Конференцијата во Котор е усвоен текстот на Синдикатот за финансиски дејности на Македонија...

Повеќе...

РЕАКЦИЈА НА ГИФИХ ЗА ИНЦИДЕНТОТ НА АМДИ БАЈРАМ

18.06.2009

На еден пратеник не му доликува прво да напаѓа и потоа три пати да се извинува. Новинарите не се должни да поднесуваат секојдневни удари, гласи ставот на Синдикатот за графичка, информативна дејност...

Повеќе...

ТРЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА БАНКАРСКИТЕ СИНДИКАТИ НА ЈИЕ

17.06.2009

Во Котор, Црна Гора, од 17 до 21 јуни ќе се одржи Третата конференција на синдикатите од финансискиот сектор на југоисточна Европа. Централна тема на конференцијата се колективните договори...

Повеќе...

ЗА МОБИНГОТ ДА СЕ ЗБОРУВА ЈАВНО

16.06.2009

Малтретирања и психолошки притисоци во работните средини во Македонија постојат, но за мобингот се уште се зборува само теоретски. Клучно е препознавањето на злоставувањата, беше кажано на денешната трибина...

Повеќе...

УТРЕ ТРИБИНА ЗА МОБИНГОТ

15.06.2009

Трибината ја организираат на Сојузот на синдикатите на Македонија и Фондацијата “Фридрих Еберт“. Пројавен е голем интерес од синдикатите, невладините организации и меѓународни мисии...

Повеќе...

ШТРАЈКУВАЧИТЕ ОД БИТОЛСКА ШЕЌЕРАНА ПОБАРАА МЕЃУНАРОДНА ИНТЕРВЕНЦИЈА

12.06.2009

АГРО Синдикатот ја извести Европската федерација на синдикатите од земјоделството, прехранбената индустрија, угостителството и туризмот (EFFAT) за однесувањето на бугарските сопственици. Во јули се очекува посета на висока делегација на EFFAT...

Повеќе...

СЕДМИ СПОРТСКИ ИГРИ НА СГИП

11.06.2009

Од 11 до 14 јуни во Струга ќе се одржат Седмите спортски игри на Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање. Учествуваат околу 200 натпреварувачи од осум градежни компании...

Повеќе...

СЕ РЕОРГАНИЗИРА СЕКЦИЈАТА НА МЛАДИ

11.06.2009

Новиот назив на досегашната Секција на млади е Синдикална младина при Сојузот на синдикатите на Македонија. Тие најавуваат зголемено учество во меѓународни проекти и во донесувањето нови закони...

Повеќе...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД СФДМ ДО СВЕТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТНИЦИТЕ

10.06.2009

Синдикатот за финансиски дејности го извести раководството на Светската организација на работниците за непостоењето социјален дијалог и побара наредниот меѓународен семинар да се одржи во Македонија...

Повеќе...

И СИНДИКАТОТ НА “ФЕРШПЕД“ ЈА ОБВИНУВА ВЛАДАТА

 

09.06.2009_fersped

9.06.2009

Со одземањето на дозволата се уништува најекипираната шпедиција на Балканот, со бренд граден 40 години, велат од Синдикалната организација на “Фершпед“...

 Сите се прашуваат кој го блокира работењето на најголемиот македонски превозник

Повеќе...

ДЕНЕС ПОЧНУВААТ СПОРТСКИТЕ ИГРИ НА УПОЗ

4.06.2009

Од 4 до 7 јуни во Струга ќе се одржат петнаесеттите спортски игри на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани. На игрите учествуваат околу 500 синдикалци...

Повеќе...

Лист 50 од 60