bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

СПОГОДБАТА МЕЃУ СОНК И МИНИСТЕРСТВОТО Е ФАРСА

11.09.2009

Министерот за образование се крие позади Спогодбата што ја склучи со СОНК и фактички не превзема ништо да го реши проблемот во образованието. Се изнесуваат невистинити податоци за само 274 засегнати наставници, но досега во МЕСО стигнаа над 700 поплаки...

Повеќе...

МОБИНГОТ СЕ УШТЕ ЧЕКА ПОСЕБЕН ЗАКОН

11.09.2009

Сојузот на синдикатите смета дека треба да се донесе посебен закон за мобинг, појавата која добива масовни размери во Македонија. Заради ситни политички поени прописите се сведоа на неколку реченици во Законот за работни односи...

Повеќе...

ПРОФЕСИЈАТА ДРЖАВЕН СЛУЖБЕНИК СТАНУВА РИЗИЧНА ЗА ЗДРАВЈЕТО

9.09.2009

Притисоците со политичка заднина кулминираат последните две години во државната администрација. Многумина го губат здравјето, некои и животот - во 2007 година починале 64 лица додека барале помош, минатата година 45. Во Синдикатот УПОЗ сметаат дека причина се неиздржливите притисоци, кои во најголем дел се политички мотивирани...

Повеќе...

ССМ И МЕСО ПОВИКУВААТ НА РАЗУМ

7.09.2009

Проблемот на отпуштените наставници не може да се реши со замајување на јавноста, како што прават Министерството за образование и владиниот синдикат СОНК. Поплаки стигнуваат од 35 општини...

Повеќе...

АКО САКА, ВЛАДАТА ЗА ДВА ДЕНА МОЖЕ ДА ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ НА ОТПУШТЕНИТЕ НАСТАВНИЦИ

4.09.2009

ССМ и Мултиетничкиот синдикат за образование бараат од Владата под итно да ги сопре чистките во образованието. Дојчин Цветановски после две недели конечно го пронашле – и тоа во Варшава, Полска...

Повеќе...

СТРУМИЧАНИ ЗАПРЕПАСТЕНИ ОД ЧИСТКИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

4.09.2009

Во Струмица со отпуштените наставници масовно се солидаризираат нивните колеги вработени на неопределено време, како и голем број граѓани. Во село Моноспитово родителите се заканија дека ќе ги префрлат децата да учат во друга општина...

Повеќе...

МЕСО ВО ОДБРАНА НА ЖРТВИТЕ НА ЧИСТКИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

2.09.2009

Доколку отпуштените наставници не бидат прераспределени Мултиетничкиот синдикат на образование кон крајот на месецот најавува јавни протести. Спогодбата меѓу СОНК и Министерството е директна штета за вработените...

Повеќе...

СО ИЗМЕНИТЕ НА ЗАКОНОТ ВЛАДАТА ГИ КРШИ МЕЃУНАРОДНИТЕ КОНВЕНЦИИ

1.09.2009

ССМ предупредува дека Предложените измени во Законот за работни односи, во делот на репрезентативноста на синдикатите, водат кон создавање владини контролирани синдикати...

Повеќе...

ПОДДРШКА ОД ССМ ЗА БАРАЊАТА НА МЕСО

25.08.2009

ССМ и претставниците на Меѓународната организација на трудот се согласуваат дека е потребна соработка на сите синдикати од образовната дејност. Затоа ССМ од СОНК бара да престане да ги саботира правата на вработените во образованието...

Повеќе...

МЕСО ДО ВЛАДАТА ДОСТАВИ ЧЕТИРИ БАРАЊА

21.08.2009

Мултиетничкиот синдикат на образование на РМ достави барања до Владата на РМ и до ресорните министерства. Доколку Владата се оглуши МЕСО најавува штрајк...

Повеќе...

МОБИНГОТ НЕ Е ЗА ДВА ЧЛЕНА ВО ЗАКОНОТ

27.07.2009

ССМ смета дека психичките притисоци на работното место се материја за која е потребен посебен закон. Утрешниот предлог до Собранието од ДОМ за дополнување на Законот за работни односи значи лажна сигурност за работниците...

Повеќе...

ВО 2008 ГОДИНА УБИЕНИ 76 СИНДИКАЛЦИ

21.07.2009

Меѓународната конференција на синдикатите (ITUC) извести дека минатата година во светот се убиени 76 лица поради синдикални активности. Според истиот извештај во Македонија се намалуваат синдикалните права...

Повеќе...

ПРВА ТУЖБА ЗА МОБИНГ ВО МАКЕДОНИЈА

17.07.2009

Регионалниот синдикален совет на ССМ – Битола застапува работничка која тужи за психолошки притисок на работното место. ССМ наскоро ќе излезе со предлог за закон за мобинг...

Повеќе...

ПОТПИШАН ОПШТИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА СТОПАНСТВО

14.07.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на 10 јули го потпишаа Општиот колективен договор за стопанство. Прецизирани се повеќе услови од работниот однос...

Повеќе...

МАВРОВЦИ ПРОТЕСТИРААТ ПРОТИВ СТЕЧАЈОТ

9.07.2009

Синдикалната организација на АДГ “Маврово“ утре организира јавен протест на вработените, насочен против постапката за стечај. Медиумите се повикани во 11 часот пред Основниот суд Скопје - 2...

Повеќе...

Лист 49 од 60