bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ЗГОЛЕМЕН БРОЈ БАРАЊА ЗА ПРАВНА ЗАШТИТА ОД ЧЛЕНОВИТЕ НА УПОЗ

9.10.2009

Во првото полугодие во Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани за правна помош се обратиле 970 членови. Бројката не е конечна - голем број случаи се незабележани поради стравот од претпоставените...

Повеќе...

ДЕНЕС Е СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПРИСТОЈНАТА РАБОТА

7.10.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија го одбележа Светскиот ден на пристојната работа. Според Меѓународната организација на трудот  пристојната работа е клучен фактор за искоренување на сиромаштијата...

Повеќе...

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА СЕРТИФИКАЦИЈА НА ШУМИТЕ

6.10.2009

Синдикатот на работниците од шумарството, дрвна индустрија и енергетика и Светската синдикална федерација за градежништво, дрвна индустрија и шумарство денес организираат национална конференција за сертификација на шумите во Македонија...

Повеќе...

РЕГИОНАЛЕН СЕМИНАР НА СИНДИКАТИТЕ ОД ЈАВНИОТ СЕКТОР

5.10.2009

“Социјалниот дијалог во јавната администрација и правата на државните службеници“ е тема на семинарот што денес и утре се одржува во Охрид. Организатори се PSI и синдикатите на Шведска и Велика Британија, додека учесници се синдикатите на шест земји од екс – ју просторот...

Повеќе...

НА НАРОДОТ НЕ МУ СЕ ПОТРЕБНИ РЕКЛАМИ, ТУКУ КОНКРЕТНА ПОМОШ

1.10.2009

Антикризните мерки не дадоа резултати. Потребен е итен социјален договор, со цел да им се помогне на луѓето да ја пребродат кризата, гласи пораката од Сојузот на синдикатите до Владата...

Повеќе...

СОВЕТОТ НА ССМ НАЈАВУВА ЈАВЕН ПРОТЕСТ КОН КРАЈОТ НА НОЕМВРИ

30.09.2009

Владата тврди дека вработени се 618.189 граѓани, што е само еден од многуте лажни податоци со кои ја замајува јавноста. Во реалноста економијата оди надолу, сиромаштијата се зголемува, младите бегаат во странство...

Повеќе...

ПРАВНАТА ЗАШТИТА ВО ССМ ВО ПРВОТО ПОЛУГОДИЕ

29.09.2009

За првите шест месеци од 2009 година правна помош од Сојузот на синдикатите на Македонија побарале 14.156 работници. Најголем број жалби се однесуваат на неисплатени плати, придонеси, откази и надоместокот за храна...

Повеќе...

АГОНИЈАТА НА ШЕЌЕРАНЦИ ПРОДОЛЖУВА

25.09.2009

Апелациониот суд во Битола донесе мериторна пресуда со која го забрани штрајкот на вработените во Шеќераната “4 ноември“. Бугарските сопственици прават што сакаат, државата не мрднува со прст...

Повеќе...

ЧЕТИРИНАЕСЕТТА ШКОЛА НА СИНДИКАТОТ ЗА ЗДРАВСТВО

24.09.2009

На 25 и 26 септември во Струга ќе се одржи 14. Синдикална школа на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита. По традиција се дискутира за најактуелните состојби во здравствениот систем...

Повеќе...

МИНИСТЕРОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НИКОЛА ТОДОРОВ ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКА

22.09.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија бара министерот за образование Никола Тодоров да даде оставка од функцијата, затоа што не е способен да го реши проблемот на околу 7.000 наставници. СОНК е инструмент на Владата...

Повеќе...

ССМ БАРА ОСТАВКА ОД МИНИСТЕРОТ ЏЕЉАЉ БАЈРАМИ

18.09.2009

Законот за работни односи повторно се менува, со јасна намера да се намалат над 50 работнички права. Сите измени и дополнувања се носат без консултации со Економско – социјалниот совет...

Повеќе...

САМО ВО ТЕТОВО ИЗБРКАНИ 45 НАСТАВНИЦИ

17.09.2009

Од училиштата се отстранети професори со над пет години непрекината настава. СОНК и Министерството за образование и понатаму ги минимизираат бројките, тврди Мултиетничкиот синдикат за образование...

Повеќе...

МЛАДИТЕ ВО ЕВРОПА НАЈРАЗОЧАРАНИОТ ДЕЛ ОД ПОПУЛАЦИЈАТА

16.09.2009

Вклучувањето на младите во општеството не е само овдешна особеност, иако Македонија е европски рекордер по невработеноста. Истиот проблем постои и во Унијата, каде младите генерации се лесни жртви на работодавачите...

Повеќе...

ВО МАКЕДОНИЈА СЕ ОТВОРА ТЕМАТА ДИСКРИМИНАЦИЈА

15.09.2009

Прилагодувањето кон европското законодавство вклучува ефикасен систем против сите видови дискриминација – полова, старосна, верска и други. Според стандардите на Унијата водечка улога треба да имаат синдикатите и граѓанскиот сектор...

Повеќе...

ОБСЕ И УСАИД ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ОТПУШТЕНИТЕ НАСТАВНИЦИ

14.09.2009

Скандалот со избрканите наставници ги преминува внатрешните граници. ОБСЕ ги бара точните бројки на отпуштените наставници и сака да знае дали ќе има протести. За УСАИД е битно кои луѓе што се едуцирале на нивна сметка паднале во немилост...

Повеќе...

Лист 48 од 60