bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

АНТИКРИЗНИТЕ МЕРКИ ВО ЕВРОПА НАСОЧЕНИ КОН ЗАШТИТА НА ГРАЃАНИТЕ

10.11.2009

Програмите за ублажување на кризата во европските земји најпрво се насочени кон помош на погодените работници. ССМ од крајот на минатата година предлага ист приод  - социјалната компонента да биде приоритет на антикризните мерки. Што превземаат европските земји на овој план?...

Повеќе...

ЕВРОПСКИОТ ИЗВЕШТАЈ НЕ ПРОНАЈДЕ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ ВО МАКЕДОНИЈА

5.11.2009

Извештајот за евронапредокот на Македонија од 14 октомври не содржи само пофалби. Таму стои дека “постигнат е мал напредок во социјалниот дијалог, трудовото право, здравјето и безбедноста при работа. Функционален и репрезентативен социјален дијалог се уште недостасува“...

Повеќе...

ПРАВНИЦИТЕ НА ССМ ЗА ЗАКОН ЗА МОБИНГ ВО МАКЕДОНИЈА

4.11.2009

Тимот правници на Сојузот на синдикатите на Македонија наредните денови одржува работилница на тема посебен закон против психичкото вознемирување на работното место. ССМ наскоро ќе понуди комплетен текст на закон за мобинг...

Повеќе...

ШЕЌЕРАНЦИ ЌЕ СЕ ЖАЛАТ ВО МЕЃУНАРОДНИОТ СУД ВО ХАГ

3.11.2009

До Основниот суд - Битола се поднесени жалби против отказните решенија за 24 учесници на штрајкот во Фабриката за шеќер “4 Ноември“. За сопствениците нивната вина е учеството во штрајк кој дополнително бил прогласен за нелегитимен. Работниците се решени да се обратат до Меѓународниот суд во Хаг...

Повеќе...

ТРИБИНА НА СФДМ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕТО ПАРИ

30.10.2009

Синдикатот на финансиските дејности на Македонија, по повод светскиот ден на штедењето, на 31 октомври и 1 ноември организира трибина за спречување на перење пари. На собирот ќе присуствуваат претставници од поголемиот број од банките во Македонија...

Повеќе...

АГРО СИНДИКАТОТ НА ЕВРОПСКА КОНФЕРЕНЦИЈА НА EFFAT

30.10.2009

Претставници на синдикатите од земјоделскиот сектор од девет европски земји во Софија одржаа конференција на тема социјалниот дијалог во новите членки и земјите кандидати на ЕУ. Усвоена е декларација за поддршка на македонските работници...

Повеќе...

СОБРАНИЕТО ГИ УСВОИ ИЗМЕНИТЕ НА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

28.10.2009

Со усвојувањето на измените на Законот за работни односи македонскиот работник уште повеќе се остава на милост и немилост на газдите. Останува решеноста на Сојузот на синдикатите на Македонија за одржување јавен протест. Од јули минатата година ова е трета рунда намалување на работничките права...

Повеќе...

ХРВАТСКИТЕ СИНДИКАТИ НАЈАВУВААТ ПРОТЕСТИ

27.10.2009

Петте синдикални централи во Хрватска најавуваат јавни протести поради измените во Законот за работа. Тие се повлекуваат од Економско – социјалниот совет и одлучија да не потпишуваат  социјална спогодба...

Повеќе...

ЕКОНОМСКАТА КРИЗА СОЗДАВА ГЛОБАЛНА СОЦИЈАЛНА РЕЦЕСИЈА

26.10.2009

Светската криза не ги погаѓа само жените, младите, невработените и другите ранливи категории – 45 отсто вработени живеат во услови на сиромаштија. Политичките и безбедносните последици се застрашувачки. Трипартитниот дијалог, со синдикатите и работодавачите, треба да има централна улога во одговорот на кризата, советува МОТ...

Повеќе...

СЕ ПОДГОТВУВА УШТЕ ПОСТРАШЕН ХОРОР ВО ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ

22.10.2009

Собранието деновиве расправа за менување на законите за основно и средно образование, со што власта ќе добие одврзани раце за целосна партизација во образованието. После 1.000 отпуштени наставници пред учебната година неизвесна е судбината на 6.500 наставници на определено време, предупредуваат од Мултиетничкиот синдикат за образование...

Повеќе...

ПРОШИРУВАЊЕ НА УСЛУГИТЕ НА СОЛИДАРНИОТ ФОНД НА УПОЗ

21.10.2009

Членовите на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани во се поголем број ги користат правата од Солидарниот фонд. Се прошируваат и основите по кои се доделува помош...

Повеќе...

ДАЛИ И ПАПАТА Е ПРОДОЛЖЕНА РАКА НА ЦРВЕНКОВСКИ

19.10.2009

Владеачката коалиција имаше идентични ставови со ССМ додека беше во опозиција. Сега во истите социјални барања бара некаква политичка заднина. Наскоро ќе се организираат помасовни протести против натамошното намалување на работничките права...

Повеќе...

ССМ ОДРЖА ПРОТЕСТ ПРЕД СОБРАНИЕТО

15.10.2009

Не го прифаќаме менувањето на Законот за работни односи, со што работниците се оставаат на милост и немилост на газдите. Во вчерашниот извештај на ЕУ стои дека ефективен и репрезентативен социјален дијалог во Македонија не постои, изјави претседателот на ССМ Ванчо Муратовски...

Повеќе...

УТРЕ ПРОТЕСТ НА ССМ ПРЕД СОБРАНИЕТО

14.10.2009

Органите и телата на Сојузот на синдикатите на Македонија утре во 12 часот ќе одржат протест пред Собранието на РМ. Причина се најавените измени на Законот за работни односи, со кои продолжува намалувањето на работничките права и слободи...

Повеќе...

ЗЕМЈИТЕ ОД РЕГИОНОТ ЈА НАМАЛУВААТ АДМИНИСТРАЦИЈАТА

13.10.2009

Во Србија идната година државната администрација треба да се намали за најмалку 10 отсто, Бугарија ја намалува администрацијата за 13.000 лица, во Романија до 2.015 година треба да се отпуштат 326.000 чиновници…

Повеќе...

Лист 47 од 60