bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ЖИВКО МИТРЕВСКИ ИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА СОВЕТОТ НА BWI

18.12.2009

Претседателот на Синдикатот на работниците од шумарството, дрвната индустрија и енергетика на РМ м-р Живко Митревски е избран за член на Светскиот синдикален совет на Светската федерација на синдикатите од градежништвото, шумарството и дрвната индустрија, воедно за претседател на групата за југоисточна Европа...

Конгресот во ЛИЛ запознаен со состојбите во Македонија

Повеќе...

ВО КУМАНОВО ОСНОВАН ПРВИОТ РЕГИОНАЛЕН ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ

15.12.2009_spogodbata_za_lokalniot_ess_vo_kumanovo15.12.2009

Првиот регионален економско – социјален совет во Република Македонија е формиран во Куманово. За основање на локални совети посебно се залагаат Европската Унија, МОТ и УСАИД...


Од потпишувањето на спогодбата за локалниот ЕСС во Куманово

Повеќе...

ВО ЕВН ОД 1 ЈАНУАРИ ПЛАТИТЕ ПОГОЛЕМИ ЗА ДЕСЕТ ОТСТО

georg_valdner_robert_simonoski14.12.2009

Синдикатот и Управниот одбор на “ЕВН Македонија“ постигнаа спогодба со која платите на вработените од 1 јануари 2010 година ќе се зголемат за 10 отсто. Вработените исто така ќе добијат еднократно по 12.000 денари...Георг Валднер, претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија и Роберт Симоновски, претседател на Синдикатот на ЕВН, при потпишувањето на спогодбата

Повеќе...

АКТИВНОСТИ НА МЛАДИТЕ ВО СИНДИКАЛНОТО ДВИЖЕЊЕ

10.12.2009

Денес во Струмица се одржува тркалезна маса на тема “Економско јакнење на младите луѓе“. Собирот е дел на проектот “Отворен дијалог за општествено вклучување преку вработување на младите и работничките права на младите во Македонија“...

Повеќе...

ДОСИЕТО СТЕЧАЈНИ РАБОТНИЦИ ПОВТОРНО СЕ ОТВОРА СО ШТРАЈК СО ГЛАД

9.12.2009

Здружението УНИТ од Куманово прогласи штрајк со глад и ги повикува сите стечајни работници да им се придружат. Тие до пролетта оваа година одржуваа јавни протести, но Владата бегаше од нив...

Повеќе...

ССМ ЗА ПРВПАТ УЧЕСТВУВАШЕ НА СЕДНИЦА НА ИЗВРШНИОТ ОДБОР НА ЕТУЦ ВО БРИСЕЛ

6.12.2009

На 1 и 2 декември делегација на ССМ за првпат учествуваше на седницата на Извршниот одбор на ЕТУЦ, со која заседаваше генералниот секретар Џон Монкс...

Повеќе...

СЕМИНАР ЗА ЗАКОНОТ ЗА СУДСКА СЛУЖБА

26.11.2009

“Судските службеници заслужуваат подобар Закон за судска служба“ е темата на семинарот што денес и утре го одржува Синдикатот на УПОЗ. Синдикатот смета дека многу решенија од законот се нефункционални и неприменливи....

Повеќе...

МИНИМАЛНАТА ПЛАТА ПРОПИС ВО СИТЕ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ

25.11.2009

Со закон или со колективни договори, сите европски земји имаат утврдено минимална плата. Во Словенија на 28 ноември ќе се одржат големи демонстрации за зголемување на износот од 459 на 600 евра. Зошто македонската влада не сака да разговара за утврдување на минимална плата?...

Повеќе...

УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПРЕДЛОГ - ЗАКОНОТ ЗА МОБИНГ

23.11.2009

Правниците од политичките партии од власта и опозицијата, научните и правосудните установи и невладините организации ги изнесоа своите предлози за новиот Предлог – закон за психичкото малтретирање на работното место, што го подготвува ССМ. Со 40 отсто мобирани работници македонскиот просек е двојно повисок од европскиот...

Повеќе...

ЌЕ СЕ ПОНУДИ КРАЈНА ВЕРЗИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА МОБИНГ

20.11.2009

Денес и утре правниците од Сојузот на синдикатите на Македонија и експерти од правосудството ќе ја претстават крајната верзија на посебниот закон за мобинг...

Повеќе...

ШТО ЗНАЧИ ДОСТОИНСТВЕНА РАБОТА ВО МАКЕДОНИЈА

20.11.2009

По сите дефиниции во Македонија пристојна работа речиси не постои. Сите стандарди на трудот се срушени од превисоката невработеност и катастрофалната економска состојба...

Повеќе...

ЕФЕКТИТЕ ОД КРИЗАТА ИСТИ ЗА ЗЕМЈИТЕ ОД РЕГИОНОТ

19.11.2009

Формалниот социјален дијалог, влошување на материјалната положба и намалување на правата на вработените се заеднички карактеристики за земјите од регионот, заклучија учесниците на Форумот на синдикатите од Југоисточна Европа...

Повеќе...

ССМ ПОДНЕСЕ ИНИЦИЈАТИВА ДО УСТАВНИОТ СУД ЗА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

17.11.2009

 

Во Законот за работни односи повеќе права од работниот однос се двосмислени, недокажани, контрадикторни, но секогаш на штета на работникот. Затоа ССМ од Уставниот суд побара преиспитување на шест прашања од законот...

Повеќе...

РАЗЛИЧНИ МИСЛЕЊА ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈАТА НА СИНДИКАТИТЕ

12.11.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија смета дека обврската за пререгистрација на синдикатите, што ја бара Министерството за труд и социјална политика, не треба да важи за оние синдикати што еднаш се регистрирани...

Повеќе...

ПОТПИШАНИ КОЛЕКТИВНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ТЕКСТИЛНАТА И ТУТУНСКАТА ИНДУСТРИЈА

11.11.2009

Најниската плата во текстилот место 4.500 денари ќе изнесува 5.500 денари и добиено е право на бонус за прекувремена работа. Кај текстилната и тутунската индустрија регулирани се исхраната и превозот...

Повеќе...

Лист 46 од 60