bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ЗА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРУД К–15 Е “ОПШТА УПАТНА ОДРЕДБА“

12.02.2010

Надоместокот за годишен одмор во Општиот колективен договор за стопанство постои само како општа упатна одредба, изјави денес министерот за труд и социјална политика Џељаљ Бајрами. ССМ смета дека сите работници треба да добиваат регрес...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ ВО СЕНКА НА СПОМЕНИЦИТЕ

11.02.2010

Срам да му е на премиерот и министрите што ги игнорираат нашите барања, порачаа вчера стечајците, кои втор месец штрајкуваат со глад во Куманово.

Тие бараат по шест илјади денари месечно додека стигнат до пензија...

Работниците очајни и бесни поради игнорирањето од Владата

Повеќе...

ГИФИХ ГИ ОСУДУВА НАПАДИТЕ ВРЗ НОВИНАРИТЕ НА ДНЕВНИК И УТРИНСКИ

5.02.2010

Синдикатот ГИФИХ реагира по повод нападите од Златко Јанковски врз новинарите на “Дневник“ и “Утрински весник“ Светлана Јовановска, Бранко Ѓорѓевски и Слободанка Јовановска...

Повеќе...

СЕМИНАР ЗА ГРАНСКИТЕ КОЛЕКТИВНИ ДОГОВОРИ

4.02.2010

“Гранските колективни договори како основа на бипартитниот социјален дијалог“ е тема на работилницата што наредните три дена се одржува во Охрид. Организатори се Меѓународната организација на трудот, Австриската агенција за развој и Сојузот на синдикатите на Македонија...

Повеќе...

ПОСЕТА НА СТЕЧАЈЦИТЕ ВО КУМАНОВО

29.01.2010

ССМ наскоро ќе достави Предлог Закон за стечајните работници, кој ќе важи за сите, без оглед на староста. За ССМ тие се работници како и сите други и продолжуваме со безрезервната поддршка, порача претседателот Ванчо Муратовски при вчерашната посета...

Синдикатот не се откажува од стечајните работници

Повеќе...

РАБОТНИЧКО НЕЗАДОВОЛСТВО ГО ПОТРЕСУВА ЦЕЛИОТ РЕГИОН

27.01.2010

Бранот штрајкови и протести што го зафати целиот регион на Југоисточна Европа е карактеристичен по масовноста и жестината. Во 2010 година може да се очекува пораст на уличните протести...

Повеќе...

МОТ ПРЕДВИДУВА ПАД НА РАЗВОЈОТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

20.01.2010

Опаѓањето на реалните плати во земјите од Западен Балкан ќе ја намали потрошувачката и ќе предизвика понатамошен пад на економијата. МОТ препорачува социјален дијалог, колективно договарање и одредување најниски плати...

Повеќе...

ПРОДОЛЖУВА ИСТАТА ПРИКАЗНА НА СТЕЧАЈЦИТЕ

14.01.2010

Стечајните и работниците прогласени за технолошки вишок од државата бараат минимум егзистенција, по сто евра месечно, додека не стигнат до пензија. Нема најави дека Владата размислува да стори нешто за овие 12.000 лица...

Повеќе...

СВЕТСКАТА КРИЗА НАЈМНОГУ ИМ НАШТЕТИ НА ПРИВРЕМЕНИТЕ РАБОТНИЦИ

14.01.2010

Меѓународната организација на трудот известува дека лицата вработени на одредено време во 2009 година беа први на удар на светската криза...Рецесијата ја намали побарувачката на привремените вработувања

Повеќе...

ПОЛИЦАЈЦИТЕ ОДРЖАА ЈАВЕН СОБИР ПРЕД УСТАВНИОТ СУД

11.01.2010

Неколку стотини полициски службеници денес одржаа јавен собир против одлуката на Уставниот суд, со која околу 940 лица од МВР не можат да одат во пензија. Организаторот на собирот, Македонскиот полициски синдикат, порачува дека Законот за внатрешни работи е во функција на Стратегијата за реформи во полицијата...

Повеќе...

ДЕНЕС ВО 12 ЧАСОТ ПРОТЕСТ НА ПОЛИЦИСКИТЕ РАБОТНИЦИ

11.01.2010

Македонскиот полициски синдикат денес организира протест против одлуката на Уставниот суд, поради која 940 полицајци нема да можат да одат во пензија. Протестот ќе се одржи во 12 часот пред зградата на Сојузот на синдикатите на Македонија...

Тихомир Климовски, претседател на Македонскиот полициски синдикат

Повеќе...

РЕАКЦИЈА НА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА МТСП

25.12.2009

Одговор на Сојузот на синдикатите на Македонија по повод денешната прес конференција на Министерството за труд и социјална политика

НЕВИСТИНИ, СТАТИСТИЧКИ ПОДАТОЦИ ИЛИ СУРОВА РЕАЛНОСТ?

Повеќе...

НОВОГОДИШНА СРЕДБА СО НОВИНАРИТЕ

24.12.2009

На традиционалната новогодишна средба на ССМ со претставниците на медиумите претседателот Ванчо Муратовски зборуваше за сработеното во 2009 и задачите за 2010 година...

Повеќе...

НАСКОРО КОМПЛЕТЕН ПРЕДЛОГ НА ЗАКОНОТ ЗА МОБИНГ

23.12.2009

Советот на Сојузот на синдикатите на Македонија на денешната седница го разгледа работниот текст на Законот за спречување на психичкото вознемирување на работа. Од сите политички партии се очекува поддршка за усвојување на законот во Собранието...

Повеќе...

ВО ЧЕТВРТОК СРЕДБА СО НОВИНАРИТЕ

22.12.2009

Сојузот на синдикатите на Македонија на 24 декември организира средба со новинарите. На традиционалната средба вообичаено се сумираат резултатите од работењето на ССМ во годината што изминува...

Повеќе...

Лист 45 од 60