bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕГИОНАЛНИОТ ПРОЕКТ “ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА“

11.03.2010

Социјалниот дијалог не е опција, туку обврска, порачаа европските претставници на денешното јавно претставување на регионалниот проект “Мрежа за заштита при работа“. Учесници на проектот се финансиските синдикати од Македонија, Србија и Црна Гора и здружението “Мобинг“ од Хрватска...

Повеќе...

МУЛТИЕТНИЧКИОТ СИНДИКАТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ГО ОСУДУВА РАБОТЕЊЕТО НА ЦРНО ВО ГРАДИНКИТЕ

11.03.2010

Работењето со договор на дело не е карактеристично само за градинките во општината Карпош. Синдикатот МЕСО го поддржува штрајкот и ги повикува и другите кои работат на црно заедно да се изборат за решавање на нивниот статус...

Повеќе...

ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА РЕГИОНАЛНИОТ ПРОЕКТ “МРЕЖА ЗА ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА“

10.03.2010

Синдикатите за финансиските дејности од Македонија, Србија и Црна Гора и здружението “Мобинг“ од Хрватска утре во Скопје ќе го претстават регионалниот проект “Мрежа за заштита при работа“...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ СО РАСИПАНИ ЈАЈЦА ПО ВЛАДАТА

9.03.2010

Се радикализираат протестите на стечајните работници. На денешниот протест тие фрлаа расипани јајца врз зградата на Владата, чија врата за нив остана затворена. Народот избира, народот казнува, порачаа работниците...

Повеќе...

СУДБИНАТА НА ЈАВНИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ СЕ ОСТАВА НА ВОЛЈАТА НА ГРСТ ФУНКЦИОНЕРИ

5.03.2010

ССМ смета дека Предлог – Законот за јавни службеници е нецелосен, непрецизен, нејасен и крајно рестриктивен за сто илјади вработени. Затоа ССМ бара негово повлекување од собраниска процедура...

Повеќе...

ВЛАДАТА УПОРНА: НЕМА РЕШЕНИЕ ЗА СТЕЧАЈЦИТЕ

2.03.2010

Денес стечајните работници од премиерот Груевски добија одговор дека оваа Влада дефинитивно нема намера да го реши нивниот проблем. Работниците за следниот вторник најавуваат каменување на Владата...

Повеќе...

УТРЕ ВО 12 ЧАСОТ ПРОТЕСТ НА СТЕЧАЈЦИТЕ ПРЕД ВЛАДАТА

01.03.2010

Точно на пладне на 2 март стечајните и работниците прогласени за технолошки вишок ќе одржат протест пред Владата. Тие бараат средба со премиерот и решавање на нивниот статус. Се очекува присуство на над 1.500 лица...

Повеќе...

ДВАЕСЕТ И ПРВА СИНДИКАЛНА ШКОЛА НА УПОЗ

26.02.2010

Наредните три дена во Охрид се одржува Дваесет и првата синдикална школа на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани...

Повеќе...

ВТОРА СРЕДБА НА ЗАЕДНИЧКИОТ КОНСУЛТАТИВЕН КОМИТЕТ

25.02.2010

Европската Унија полага големо внимание на јакнењето на граѓанскиот и социјален дијалогот на сите нивоа, гласи пораката од денешната Втора средба на Заедничкиот консултативен комитет...

Повеќе...

ПОЧНУВААТ ПРЕГОВОРИ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА КОНВЕНЦИЈАТА 94 НА МОТ

24.02.2010

Синдикатот за градежништво и Министерството за труд и социјална политика, по препорака на МОТ, идната недела почнуваат преговори за прифаќање на меѓународните трудови стандарди. Целта е спречување на корупцијата при тендерите и работењето на црно...

Повеќе...

СЕ ФОРМИРА МРЕЖА ЗА ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА НА ФИНАНСИСКИТЕ СИНДИКАТИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН

23.02.2010

Синдикатите од финансискиот сектор на Македонија, Србија и Црна Гора утре во Загреб одржуваат иницијална презентација на регионалниот проект за заштита при работа...

Повеќе...

ПОВЕЌЕ ОД 80 ОТСТО МЛАДИ САКААТ НАДВОР ОД ДРЖАВАТА

22.02.2010

Одливот на мозоци и општото иселување на младите луѓе е последица на општата апатија што владее во Македонија. Не толку одамна родителите ги спречуваа децата да заминат – денес самите ги тераат да најдат подобар живот во друга земја...

Повеќе...

ССМ БАРА РЕГРЕС ЗА ОДМОР ДА ДОБИВААТ СИТЕ РАБОТНИЦИ

21.02.2010

Сојузот на синдикатите на Македонија остро реагира на изјавите на министерот за труд Џељаљ Бајрами, во кои тој вели дека регресот за годишен одмор е укинат во приватниот сектор. Регрес е регулиран во девет гранки преку колективните договори, изјави на денешниот прес портпаролот Милан Живковиќ...

Повеќе...

ФАКТИТЕ МОЖАТ ДА СЕ ИЗВРТУВААТ, НО ВИСТИНАТА Е ЕДНА

19.02.2010

Одговор на реакцијата на Министерството за труд и социјална политика

Повеќе...

ЗАКОНИТЕ СЕ МЕНУВААТ БЕЗ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ

18.02.2010

Само оваа недела, без никаков социјален дијалог, се донесени измени во три закони значајни за правата на работниците. Терминот “активно барање работа“ може да биде начин за вештачко намалување на бројот на невработените...

Повеќе...

Лист 44 од 60