bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ПРВОМАЈСКА СРЕДБА НА СИНДИКАТИТЕ ВО ВЛАДАТА

1.05.2010

Сојузот на синдикатите на Македонија и Конфедерацијата на слободни синдикати денес остварија средба со владиниот кабинет. Остварувањето на ефективен социјален дијалог е заедничка цел и европска перспектива на Македонија...

Повеќе...

РАБОТНА ПРОСЛАВА НА ПРАЗНИКОТ ПРВИ МАЈ

30.04.2010

ССМ ќе го одбележи Меѓународниот ден на трудот во работна атмосфера. Под мотото “Зачлени се и запознај го твојот синдикат“ синдикатите здружени во ССМ ќе се претстават на штандови на плоштадот “Македонија“ во Скопје...

Повеќе...

СРЕДБА СО НОВИНАРИТЕ

29.04.2010

Претседателот Живко Митревски на денешната средба со новинарите најави нов курс во работењето на ССМ - транспарентност кон членството и јавноста, соработка со сите социјални партнери, тимски настап на гранските синдикати. Први мај ќе се одбележи во работна атмосфера...

Повеќе...

28 АПРИЛ – СВЕТСКИ ДЕН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

28.04.2010

Денес е Светскиот ден за безбедност и здравје при работа. Сојузот на синдикатите на Македонија, како активен фактор на сите активности на ова поле, издава посебно соопштение за јавноста...

Повеќе...

УСОГЛАСЕН ОПШТИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА СТОПАНСТВО

28.04.2010

Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи денес усогласија повеќе ставови околу Општиот колективен договор за стопанство. Се очекува интензивирање на бипартитиното партнерство и на усогласување на гранските колективни договори...

Повеќе...

ОБРАЌАЊЕ НА ЖИВКО МИТРЕВСКИ

19.04.2010

Враќање на довербата од работниците кон ССМ, отфрлање на политичкиот багаж и соработка со другите синдикати се некои од задачите во нашата агенда, изјави на денешното обраќање в.д. претседателот Живко Митревски...

Повеќе...

ЖИВКО МИТРЕВСКИ ВРШИТЕЛ НА ДОЛЖНОСТА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ССМ

19.04.2010

Од денес Живко Митревски ја извршува функцијата вршител на должноста претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија. Досегашниот претседател Ванчо Муратовски се повлече од функцијата...

Живко Митревски, в.д. претседател на ССМ

Повеќе...

ПРАВНАТА ЗАШТИТА ВО 2009 ГОДИНА

6.04.2010

Вкупно 19.401 предмет е вкупната бројка на побарана правна помош од ССМ во минатата година. Најголем број предмети се однесуваат на неисплатени плати и придонеси, потоа на откази и прекувремена работа...

Повеќе...

СРЕДБА НА СТЕЧАЈЦИТЕ СО ИМЕР СЕЛМАНИ

1.04.2010

Претседателот на Нова демократија Имер Селмани генерално ги поддржа барањата на стечајните и технолошки вишок работници. Ова е нивна трета средба со јавни и политички личности...

Повеќе...

ОДРЖАНА 20. СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ССМ

31.03.2010

Највисокиот орган на Сојузот на синдикатите на Македонија го разгледа сработеното во 2009 и донесе програма за 2010 година. Посебно се разгледани штрајковите и протестите во 2009 година и Предлог – законот за мобинг...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ СЕ КОШКАА СО ПОЛИЦИЈАТА

23.03.2010

Револтот на стечајните работници расте. После неуспешниот обид да се сретнат со премиерот Груевски, тие денес ја турна заштитната ограда и го блокираа мостот “Гоце Делчев“...

 

Од денешниот протест: Владата одбива разговор, работниците го губат трпението

Повеќе...

ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ ЌЕ БИДЕ ЗАКОН ЗА МАЛТРЕТИРАЊЕ

18.03.2010

Една третина од сите вработени во земјава се во јавната администрација. Со усвојувањето на законот нивните животи ќе зависат од волјата на власта, делегирана преку мал број раководители. ССМ бара повлекување на Предлог – законот...

Од јавната расправа: новиот пропис значи диктатура во администрацијата, здравството, јавните претпријатија, установите...

Повеќе...

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ПРЕДЛОГ - ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ

16.03.2010

“Предлог – закон за јавни службеници: приближување кон Европа или...?“ е тема на утрешната јавна расправа што ќе се одржи во Македонскиот бизнис центар. ССМ го оспорува законот и бара негово повлекување од собраниска процедура...

Повеќе...

СТЕЧАЈЦИТЕ НА РАЗГОВОР КАЈ ЕВРОАМБАСАДОРОТ ФУЕРЕ

15.03.2010

Претставници на здруженијата на стечајните работници и на Сојузот на синдикатите на Македонија денес попладне остварија средба со евроамбасадорот Ерван Фуере, од кого добија полна подрдршка за нивните барања...

Ерван Фуере: социјалниот дијалог е приоритет на европските стандарди

Повеќе...

СТУДИСКА ПОСЕТА ВО УНГАРИЈА ЗА ДОЖИВОТНО УЧЕЊЕ

12.03.2010

Системот на доживотно учење и образованието на возрасните е проект кој Република Македонија ќе треба да го развива согласно европските стандарди. Студиска делегација, во која учествуваше и ССМ, се запозна со системот во Унгарија...

Од престојот: унгарските искуства соодветни поради сличноста на образовниот систем

Повеќе...

Лист 43 од 60