bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ДЕНЕС ССМ ДОБИ РЕШЕНИЕ ЗА РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ

18.06.2010

Денес Сојузот на синдикатите на Македонија од Министерството за труд и социјална политика доби решение за репрезентативност...

Повеќе...

ПОРАДИ ФИНАНСИСКИ НЕПРАВИЛНОСТИ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ЗА МУРАТОВСКИ

18.06.2010

Поради откриени финансиски неправилности Претседателството на ССМ одлучи да поднесе две кривични пријави против поранешниот претседател Ванчо Муратовски. Ова е последен пат да се занимаваме со него - нашата цел е зајакнување на синдикалното движење, изјави в.д. претседателот Живко Митревски...

Повеќе...

ВО ЖЕНЕВА СЕ ОДРЖУВА 99. МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ТРУД

14.06.2010

Оваа година на конференцијата се расправа за пристојна работа, сидата во светот на работниците, стратешките цели на вработување и Декларацијата за основните принципи на работа. Во македонската делегација претставници од Владата, синдикатите и работодавачите...

Од конференцијата: глобалната криза најмногу ги погодува работниците

Повеќе...

СПОРТСКИ СРЕДБИ НА СИНДИКАТИТЕ ЗА УГОСТИТЕЛСТВО И ЗА СООБРАЌАЈ

10.06.2010

Два грански синдикати викендов во Струга одржуваат спортски игри. СУТКОЗ од 11 до 13 јуни ја одржува Седумнаесеттата Комуналијада, додека Синдикатот за сообраќај и врски Петнаесеттите спортски игри и средби...

Од минатогодишните спортски средби на Синдикатот за градежништво, проектирање и индустрија

Повеќе...

ИТУЦ: ВО ЕВРОПА ПОРАСТ НА АНТИСИНДИКАЛНАТА ДИСКРИМИНАЦИЈА И РЕПРЕСИЈА

9.06.2010

Меѓународната конфедерација на синдикатите укажува на сериозно влошување на синдикалните права во 2010 година во многу земји во цела Европа. Синдикатите се застрашуваат и се малтретираат, додека активистите ги губат работните места и завршуваат на суд...

Гај Рајдер, генерален секретар на ИТУЦ: Европа треба да биде пример за почитување на синдикалните права

Повеќе...

ЕТУЦ НА 29 СЕПТЕМВРИ ЌЕ ОДРЖИ ЕВРОПСКИ ДЕН НА АКЦИЈА

8.06.2010

“Помалку ограничувања, повеќе растеж“ е мотото на Европскиот ден на акцијата, што Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУЦ) го закажа за 29 септември. Колективниот синдикален одговор ќе се одбележи со демонстрации, прекини на работата, состаноци со владите...

Евродемонстрациите во Брисел, мај 2009 година

Повеќе...

ОБУКА ЗА КОМПЈУТЕРСКО РАБОТЕЊЕ НА РЕГИОНАЛНИОТ ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ

3.06.2010

Како дел од активностите на Регионалниот Економско - социјален совет во Куманово беше организирана обука за компјутерско работење. Курсот го финансира УСАИД, во чија агенда е основање на локални економско – социјални совети и развој на сите локални ресурси...

Повеќе...

УЧЕСТВО НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА МРЕЖАТА ЗА ЗАШТИТА ПРИ РАБОТА ВО ЦРНА ГОРА

28.05.2010

Од први до четврти јуни во Игало, Црна Гора, ќе се одржи Почетна конференција на проектот “Мрежа за здравје и заштита при работа“. Носители на проектот се синдикатите од финансиските дејности на Македонија, Србија и Црна Гора...

Гоце Селовски, претседател на Синдикатот на финансиските дејности на Македонија

Повеќе...

СЕМИНАР ЗА ОПШТЕСТВЕНО ВКЛУЧУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ СО ИНВАЛИДИТЕТ

26.05.2010

Во рамките на двегодишниот проект на Балканската фондација за деца и млади, Универзитетот од Љубљана и ССМ од 27 до 29 мај во Струга ќе се одржи семинар за општествената вклученост на младите со инвалидитет...

Повеќе...

ИЗБРАНИ ЧЕТИРИ ПОТПРЕТСЕДАТЕЛИ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО

25.05.2010

Во согласност со концепцијата за тимска работа и поголема ефикасност на Сојузот Претседателството на ССМ донесе одлука за именување на четворица потпретседатели, задолжени за различни области. Даден е предлог за секретар на ССМ...

Анѓелко Анѓелковски, претседател на СТКЧ

Тихомир Климовски, претседател на МПС

Роберт Симоноски, претседател на Синдикатот на Електростопанството

Павел Трендафилов, претседател на СГИП

Живко Даневски, претседател на АГРО Синдикатот

 

Повеќе...

ШТРАЈК НА ГРАДЕЖНИЦИТЕ ВО “ПЕЛАГОНИЈА“

19.05.2010

Вработените на погонот “Висока градба“ на градежното претпријатие “Пелагонија“ протестираа пред управната зграда. Тие бараат исплата на заостанатите плати...

Повеќе...

МАКЕДОНСКИОТ ПОЛИЦИСКИ СИНДИКАТ ДОБИ РЕШЕНИЕ ЗА РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ

11.05.2010

МПС е прв синдикат кој од Министерството за труд и социјална политика доби решение за репрезентативност. Признатиот статус е признание и за ССМ, организацијата во која членува полицискиот синдикат...

Тихомир Климовски, претседател на МПС

Повеќе...

ПРВА ОФИЦИЈАЛНА СРЕДБА ССМ – КСС

3.05.2010

Денес се оствари прва официјална работна средба меѓу Сојузот на синдикатите на Македонија и Конфедерацијата на слободни синдикати. Двајцата претседатели, Живко Митревски и Растко Мишковски, средбата ја оценија како историска...

Повеќе...

ПРВИ MAJ


СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА
НА СИТЕ ГРАЃАНИ
ИМ ГО ЧЕСТИТА ПРАЗНИКОТ НА ТРУДОТ
ПРВИ МАЈ

ПРОСЛАВЕН ДЕНОТ НА ТРУДОТ

1.05.2010

Централната прослава на 1 Мај се одржа на плоштадот Македонија“. Под мотото “Зачлени се и запознај го твојот синдикат“ на дваесеттина штандови се претставија синдикатите здружени во ССМ и други секции...

Повеќе...

Лист 42 од 60