bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ, 1-ВИ МАЈ

thumb 01-05-2015-img11.5.2015
Денес Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) заедно со Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) го одбележаа Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај.

 

Слика 1. Денешниот марш на солидарноста

Повеќе...

ТРКАЛЕЗНА МАСА - ДАНОЧНА ПОЛИТИКА, НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА И КОРУПЦИЈА ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН

thumb 30-04-2015-img130.4.2015
Денес, во х. „Арка“ во Скопје, се одржа Тркалезна маса што заеднички ја организираа Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) и Унијата на независни и автономни синдикати на Македонија (УНАСМ)...

Слика1: Претседателот на ССМ, д-р Митревски на настанот

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДОТ - 1ви МАЈ

ssm 1maj 2015Сојузот на синдикатите на Македонија согласно своите програмски определби и оваа година традиционално ќе го одбележи  Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај. Согласно Одлуката на Советот на ССМ донесена на 16тата седница на Советот на ССМ одржана на 21.04.2015 година во врска со одбележувањето  на Меѓународниот ден на трудот, 1ви Мај, Сојузот на синдикатите на Македонија на 01.05.2015 година ќе го одбележи Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај со реализација на  МАРШ НА СОЛИДАРНОСТА кој ќе започне со собирање на платото пред зградата на ССМ во Скопје до 12 часот.

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

28-04-2015-img1

28.4.2015
Денес 28.4.2015 година, Секцијата на млади од Сојузот на синдикатите на Македонија (СМССМ), присуствуваше на свеченото одбележување на Светскиот ден за заштита при работа 28ми април, кој беше организиран од страна на Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР), во Даут- пашиниот амам во Старата скопска чаршија.

Повеќе...

28 АПРИЛ - СВЕТСКИ ДЕН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

27.4.2015
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) традиционално и оваа година ќе го одбележи 28 април- Светскиот ден за безбедност и здравје при работа.

Повеќе...

ПРОЕКТОТ „МАКЕДОНИЈА ВРАБОТУВА“ ДОБИ ПОДДРШКА ОД СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски на прес-конференцијата3.4.2015
Денес во просториите на Министерството за труд и социјална политика се одржа 27-та седница на Економско социјалниот совет (ЕСС)...

 

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски на прес-конференцијата

Повеќе...

ПОТПИШУВАЊЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРИСТОЈНА РАБОТА 2015-2018 г.

thumb 26-03-2015-img126.3.2015
На 26.03.2015 година во Клубот на пратениците се потпиша Меморандум за разбирање за имплементација на Националната програма за пристојна работа 2015-2018 година.

Слика1:  Обраќање на претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски   

Повеќе...

ИСТОРИСКИ УСПЕХ НА ССМ - ССМ ПРИМЕН ВО ЕВРОПСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СИНДИКАТИ (ЕКС)

11-03-2015-setu logo 11-03-2015-ssm logo

thumb 11-03-2015-img111.3.2015
Извршниот Комитет на Европската конфедерација на синдикати (ЕКС) на седницата која се одржа на 10.3.2015 година донесе одлука за прием на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) како полноправна членка.

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски со Генералниот Секретар на ЕКС, г-ѓа Бернадет Сегол

Повеќе...

ПРОДОЛЖУВААТ АКТИВНОСТИТЕ НА СИЕР И ССМ ЗА РЕШАВАЊЕ НА СТАТУСОТ НА АД ЕМО- ОХРИД И НА ВРАБОТЕНИТЕ

Слика 1. Претседателите на СИЕР и ССМ со претставниците на Извршниот Одбор на АД ЕМО, Охрид на работен состанок со Министерот за економија, Беким Незири27.2.2015
На ден 27.2.2015 година, претседателот на Синдикатот на индустрија, енергетика и рударство на Македонија- СИЕР, Пеце Ристевски, претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија- ССМ, д-р Живко Митревски, заедно со претставниците на Извршниот Одбор на АД ЕМО- Охрид, имаа работен состанок во Министерството за економија со министерот Беким Незири...

Слика 1. Претседателите на СИЕР и ССМ со претставниците на Извршниот Одбор на АД ЕМО, Охрид на работен состанок со Министерот за економија, Беким Незири

Повеќе...

ПРИЗНАНИЕ НА АКТИВНОСТИТЕ НА СИНДИКАЛНОТО ДВИЖЕЊЕ ВО МАКЕДОНИЈА

thumb 24-25-2015-img124 и 25.2.2015
На пленарниот состанок на Регионалниот Синдикален Совет „Солидарност“, кој се одржа на 24 и 25.2.2015 година во Белград, Србија, покрај разгледувањето на главните точки од дневниот ред за реализација на проектот „Унапредување и зајакнување на социјалниот дијалог“...

Слика 1. Претседателот д-р Митревски во улога на претседавач на форумот „Солидарност“

Повеќе...

СВЕТСКИ ДЕН НА СОЦИЈАЛНАТА ПРАВДА

20.02.2015
Сојузот на синдикатите на Македонија посебно е фокусиран на делот на одбележување на социјалната правда. ССМ и натаму ќе продолжи посветено и одговорно да се залага за почитување и унапредување на правата од работен однос преку подобрување на работното законодавство и законската регулатива согласно меѓународните стандарди на трудот, преку зајакнување на социјалниот дијалог...

Повеќе...

#18ФЕВ – НЕ ПОСЕГНУВАЈТЕ ПО ПРАВОТО НА ШТРАЈК

18.2.2015

18-02-2015-img1

Денес, Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) се приклучува кон Меѓународната и Европската конфедерација на синдикати во одбраната на правото на штрајкот кое е под постојан напад од страна на работодавачите и владите насекаде во светот.

Повеќе...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

thumb 11-02-2015 img111.2.2015
Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) и Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД).

Слика 1. Прес конференција по повод потпишување на меморандумот за соработка меѓу ССМ и КЗД

Повеќе...

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА

thumb 10-02-2015-img110.2.2015
На седницата на Претседателството на Сојузот на синдикатите на Македонија која се одржа на 9.2.2015 година и на денешната седница на Советот на ССМ, беше донесена одлука да се донираат средства за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Македонија.

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и генералниот секретар на Црвен Крст на Р. Македонија, д-р Саит Саити на прес-конференцијата

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА НА РАКОВОДСТВОТО НА ССМ ВО ПОПЛАВЕНИТЕ ПОДРАЧЈА НА ПЕЛАГОНИЈА

thumb 06.02.2015 img15.2.2015
Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), д-р Живко Митревски, потпретседателот за организациски развој, воедно претседател на Самостојниот синдикат на работниците од енергетика и стопанство на Македонија (ССЕСМ), Роберт Симоновски и секретарот на Советот на ССМ и претседател на Синдикатот на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија (СТКЧ), Анѓелко Анѓелковски, имаа работна посета на поплавените подрачја од Преспанскиот регион.

Слика 1. Претседателите на ССМ и ССЕСМ на терен

Повеќе...

Лист 5 од 60