bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ПОСТИГНАТ ДОГОВОР ЗА ФОРМИРАЊЕ ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ ВО БИТОЛА

thumb 21.05.2013 foto2-lokalen-ESS21.05.2013
ССМ продолжува со Кампањата за формирање локални економско – социјални совети. Претседателот д-р Живко Митревски и градоначалникот Владимир Талески денес постигнаа согласност за основање локален совет во Битола...

 

Денешната средба кај градоначалникот: посебно внимание ќе се посвети на вработувањето млади лица

Повеќе...

КОНФЕРЕНЦИЈА НА ИТУЦ И ПЕРК ЗА ОДАНОЧУВАЊЕТО, НЕФОРМАЛНАТА ЕКОНОМИЈА И КОРУПЦИЈАТА

Претседателот д-р Живко Митревски зборуваше за ставовите и стратегијата на ССМ против овие појави21.05.2013
Денес во Скопје Светската конфедерација на синдикатите и Паневропскиот регионален совет ПЕРК одржуваат Конференција за градење синдикални стратегии за оданочувањето, неформалната економија и корупцијата...

 

Претседателот д-р Живко Митревски зборуваше за ставовите и стратегијата на ССМ против овие појави

Повеќе...

ПРИЛЕПСКИОТ СУД ЈА ОДБИ ТУЖБАТА ЗА НЕЛЕГИТИМНОСТА НА ШТРАЈКОТ ВО “МЕРМЕРЕН КОМБИНАТ“

Работниците на комбинатот при еден од штрајковите17.05.2013
Основниот суд во Прилеп донесе пресуда со која се отфрла тужбата на раководството на АД “Мермерен комбинат“ против Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање и Синдикалната организација на претпријатието за нелегитимност на штрајкот и за надомест на штета...

Работниците на комбинатот при еден од штрајковите

Повеќе...

СРЕДБА СО “УСАИД“ ЗА СОРАБОТКА ВО ОСНОВАЊЕТО ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛНИ СОВЕТИ

Двете страни согласни дека локални совети се потребни за регионалниот развој15.05.2013
Денес претставници на НВО “УСАИД“ разговараа со раководството на ССМ околу соработка во основањето локални економско – социјални совети во Република Македонија...

 

Двете страни согласни дека локални совети се потребни за регионалниот развој

Повеќе...

ИЗВЕШТАЈ НА МОТ ЗА ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛНИОТ СОВЕТ ВО МАКЕДОНИЈА

MOT LOGO15.05.2013
Меѓународната организација на трудот во својот Извештај за годинешната Меѓународна конференција на трудот во јуни во Женева посочува  посебен простор за основањето и функционирањето на Економско – социјалниот совет во Република Македонија...

Повеќе...

ВЛАДАТА ДОНЕСЕ ПРЕДЛОГ – ЗАКОН ЗА МОБИНГ

thumb 11.05.2013foto111.05.2013
Владата донесе Предлог - закон за заштита од вознемирување на работно место - мобинг. Во Република Македонија за првпат се донесува ваков закон. ССМ неколку години интензивно работи на донесување на посебен пропис за мобингот...

Александар Ѓорѓиев: Законот е конкретен резултат на социјалниот дијалог

Повеќе...

Интервју - Живко Митревски: Протести ќе има кога e потребно

zm intervju„ССМ не се откажува од протести тие се едно од средствата кои во текот на целата година го користиме таму каде што е потребно, протести и манифестации ќе има кога ќе има масовни бркања од работа, кога ќе има намалување на плати, протести ќе има кога ќе има зголемување на пензиските граници, протести ќе има кога нема да функционира социјалниот дијалог“, вели во интервју за Економски.мк, претседателот на ССМ, Живко Митревски.

Повеќе...

ПРОМОВИРАНА КАМПАЊАТА ЗА ФОРМИРАЊЕ ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛНИ СОВЕТИ

thumb 01.05.2013 foto11.05.2013
ССМ денес го одбележа Денот на трудот со промовирање на Кампањата за формирање локални економско – социјални совети. Празникот од 2010 година се одбележува работно, со започнување  конкретни проекти...

На денешниот прес: ССМ има изградена и јасна стратегија по кој пат треба да се оди

Повеќе...

ПОРАКА ЗА ПРВИ МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ

Д-р Живко Митревски, претседател на ССМ

СОЈУЗ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА
Д-р Живко Митревски, претседател на ССМ

ПОРАКА
ЗА ПРВИ МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ

По повод најголемиот Меѓународен празник на работниците – Први мај, ССМ упатува срдечни честитки до сите работници и порака дека темелните човекови права се неприкосновени. Секој човек има право од својот труд да ја обезбедува својата егзистенција и да ја гради својата и иднината на општествената заедница.

За таа цел, за работниците е од исклучителна важност да се организираат во синдикати, да се здружуваат, бидејќи партиципацијата на работниците има клучна улога во изградбата на секое општество во современо и демократско.

ССМ е најмасовната работничка организација во Република Македонија која опстојува повеќе од еден век. Тоа е потврда за преокупацијата на ССМ во остварувањето на темелните цели: подобрување на материјално-социјалната положба на работниците, почитување и унапредување на нивните права, респектирање на синдикатот и зацврстување на неговата позиција во општеството како социјален партнер кој рамноправно придонесува во градењето на РМ во современо и демократско општество – држава-кандидат за членка во ЕУ.

Со практичен, рационален, осовременет и институционален пристап, и во услови на предизвици од најтешката економска светска финансиска и должничка криза, ССМ се фокусираше и ги одбрани трите најзначајни столба:

  • Не дозволи масовни отпуштања на работниците
  • Не дозволи намалување на платите
  • Не дозволи зголемување на пензиската граница

Верификуваните резултати се втемелени во работното законодавство и се бележи процес на имплементирање на низа ЕУ директиви, унапредување на социјалниот дијалог, функционирање со донесување на низа историски закони од типот на Законот за минимална плата, Законот за европски работнички совети и Законот за мобинг кој се очекува наскоро да се донесе. Истовремено, се врши збогатување на работната легислатива со ратификацијата на 5 конвенции на Меѓународната организација на трудот и 19 директиви на Европската Унија, што е уште еден конкретен придонес во делот на зголемување на бројот, но и подигнување на свеста за потребата од меѓународните работнички стандарди.

За ССМ и натаму останува предизвик: почитувањето и унапредувањето на работничките права; зголемувањето на бројот на вработени; редовната исплата и одржувањето на реалната вредност на платите; издигнувањето на свеста за потребата од имплементирање на меѓународните работнички стандарди, унапредување на социјалниот дијалог и интензивирање на процесот на формирање на локални економско-социјални совети, како и за други прашања за подобрување на економско-социјална положба на работниците.

Скопје, 2013

РАБОТНО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ПРАЗНИКОТ НА ТРУДОТ

30.04.2013
Сојузот на синдикатите на Македонија Денот на трудот ќе го одбележи работно, како и претходните три години. Утре ќе се промовира Кампањата за формирање локални економско – социјални совети...

Повеќе...

СЕДНИЦА НА СЕКЦИЈАТА НА МЛАДИ

Претседателката на секцијата Лидија Насковска и преседателот на ССМ   д-р Живко Митревски (средина) на денешната средба на младите29.04.2013
Зголемени активности на секцијата, ангажмани за зачленување на младите, организирање школи за обука, вмрежување и вклучување во меѓународните организации се некои од целите кои ги постави Секцијата на млади на ССМ...

 

Претседателката на секцијата Лидија Насковска и преседателот на ССМ   д-р Живко Митревски (средина) на денешната средба на младите

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

thumb 26.04.2013 foto126.04.2013
Во Маврово се одржува Меѓународна конференција за националните стратегии за безбедност и здравје при работа. На средбата претседателот на ССМ д-р Живко Митревски ги објасни конкретните залагања на ССМ...

 

Претседателот д-р Живко Митревски посебно укажа на опасностите што ги носат новите технологии

Повеќе...

ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ ЗА ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА

Претставниците на наградените претпријатија23.04.2013
Денес Министерството за економија и Националното координативно тело за општествена одговорност по шести пат ги доделија наградите за општествено одговорни практики на македонски претпријатија...

 

Претставниците на наградените претпријатија

Повеќе...

СЕМИНАР НА СХНМ ЗА КОЛЕКТИВНОТО ПРЕГОВАРАЊЕ

thumb 22.04.2013 foto122.04.2013
Синдикатот на хемија, неметали и неметали на 20 и 21 април во Маврово одржа семинар посветен на колективното преговарање. Предавач беше д-р Лазар Јовевски од Првниот факултет “Јустинијан Први“...

 

Д-р Лазар Јовевски и учесниците на семинарот

Повеќе...

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА EFFAT БРУНО ВАНОНИ ВО АГРО СИНДИКАТОТ

Бруно Ванони (средина) на денешната седница на Советот на АГРО Синдикатот18.04.2013
На денешната 10. Седница на Советот на АГРО Синдикатот присуствуваше претседателот на Европската федерација на синдикатите од земјоделството, тутунската и прехранбената индустрија и туризмот (EFFAT) Бруно Ванони, кој ги објасни европските политики во агросекторот...

Бруно Ванони (средина) на денешната седница на Советот на АГРО Синдикатот

Повеќе...

Лист 20 од 60