bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

НАСКОРО СЕ ОДРЖУВА ПРОЕКТ НА ССМ, ОРМ И ЗДРУЖЕНИЕТО НА ПРАВНИЦИ ЗА ОБУКА НА ЛИЦА ЗА МОБИНГ

thumb 17.07.2013 plakata21.08.2013
На трети септември се одржува “Обука на лица задолжени за примена на Законот за заштита од вознемирувањето на работното место“, која е заеднички проект на Сојузот на синдикатите на Македонија, Организацијата на работодавачи и Здружението на правници...

Повеќе...

ПРАВНАТА ЗАШТИТА НА ССМ ВО ПРВАТА ПОЛОВИНА НА 2013 ГОДИНА

thum 20.08.2013 foto120.08.2013
Сојузот на синдикатите на Македонија е лидер во обезбедувањето на бесплатна правна заштита за работниците. Во првото шестмесечје се евидентирани 2.293 обраќања. Заштедите на работниците изнесуваат околу 7,5 милиони денари...

Претседателството на ССМ на денешната конференција за печат

Повеќе...

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДИТЕ, 12 АВГУСТ, СООПШТЕНИЕ ОД СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И СЕКЦИЈАТА НА МЛАДИ ПРИ ССМ

12.08.2013
ССМ и Секцијата на млади ги подржуваат сите активности во државата насочени кон остварување и подобрување на социјалната и материјалната состојба на младите и остварување на нивната функција во општеството...  

Повеќе...

СРЕДБА НА СЕКЦИЈАТА НА МЛАДИ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МЛАДИТЕ

12.08.2013
По повод Меѓународниот ден на младите, 12 Август, Извршниот одбор на Секцијата на млади при Сојузот на синдикати на Македонија одржа работен состанок...

Повеќе...

ПРОДОЛЖУВААТ СРЕДБИТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ССМ И ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА ГРАНСКИТЕ СИНДИКАТИ ВО СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ

thumb 09.08.2013 foto109.08.2013
Во рамките на агендата утврдена околу спроведување на мерките за БЗР, но и во врска со активностите на ССМ и синдикатите, во контекст на консултации за ОКД за приватниот сектор од областа на стопанството, Претседателот на ССМ, Д-р Живко Митревски и Претседателот на АГРО синдикатот...

Повеќе...

РАБОТНА СРЕДБА НА ССМ ВО АД ТЕТЕКС ТЕТОВО

thumb 06.08.2013 foto16.08.2013
На средбата со раководството на ССМ е констатирано дека соработката меѓу менаџментот и синдикатот во познатиот текстилен гигант е услов за нормална работна атмосфера и развој...

 

Разговори и за предлог мерките за справување со последиците од светската криза

Повеќе...

СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ ВО НАТО МАРТИН ТРЕНЕВСКИ

thumb 30.07.2013 foto130.07.2013
Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија д-р Живко Митревски и н.е. амбасадорот на Република Македонија во НАТО Мартин Треневски на денешната средба разговараа за значењето на евро и НАТО интеграциите за Република Македонија...

Повеќе...

Митревски - Цените растат, треба да растат и платите - Интервју за Радио Слободна Европа

thumb 28.07.2013 foto128.07.2013
Само околу 3,2 проценти од вработените добиваат плата за задоволување на потрошувачката кошничка на четиричлено семејство од 32.571 денари, вели претседателот на ССМ Живко Митревски...

Претседателот на ССМ Живко Митревски.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ И МТСП ВО БОРБА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ БЕЗБЕДНИ УСЛОВИ ЗА РАБОТА

thumb 26.07.2013 foto126.07.2013
Утврдени Предлог - мерки за безбедност и здравје при работа и влијанието на топлотните бранови врз здравјето на работниците...

 

 

Министерот Диме Спасов и претседателот д-р Живко Митревски на денешниот прес

Повеќе...

НОВИ РАЗГОВОРИ ЗА КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ЗА СТОПАНСТВО


19.07.2013

19.07.2013 foto11

Претседателите на ОРМ и ССМ, Ангел Димитров и д-р Живко Митревски

Продолжија преговорите за измени и дополнувања на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството. Денес во ССМ се одржа нова средба меѓу Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија, на која се разговараше за измените и дополнувањата на Колективниот договор.

На средбата учествуваа претставници на двете организации, кои беа предводени од претседателите д-р Живко Митревски и Ангел Димитров.

Двата социјални партнери имаат чести и динамични средби на кои се разгледуваат предлозите, барањата и ставовите на двата социјални партнери. Претходната средба се одржа пред три дена, на 16 јули, во просториите на ОРМ.

ЗАЕДНИЧКИ ПРОЕКТ НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА ПРАВНИЦИ, ОРМ И ССМ ЗА ОБУКА НА ЛИЦА ЗА МОБИНГ

thumb 17.07.2013 plakata17.07.2013
Здружението на правниците на Република Македонија, Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи организираат "Обука на лица задолжени за примена на Законот за заштита од вознемирувањето на работното место".

Повеќе...

СРЕДБА ССМ - ОРМ ЗА КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ЗА СТОПАНСТВО

thumb 16.07.2013 foto116.07.2013
Денес во просториите на Организацијата на работодавачи на Македонија се одржа средба меѓу Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија...

 

Повеќе...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ЖИВКО МИТРЕВСКИ ЗА МИА

12.07.2013 foto112.07.2013
Синдикалното движење на европско и на светско ниво, вклучувајќи го и синдикалното движење во Република Македонија, особено во последните години посебно внимание му посветува на вознемирувањето на работното место...

Повеќе...

ПОТПИШАН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР МЕЃУ МИНИСТЕРСТВОТО И СИНДИКАТОТ НА ОДБРАНАТА

tumb 11.07.2013 foto111.07.2013
Министерот за одбрана Талат Џафери и претседателот на Синдикатот на одбраната и безбедноста Ристо Ајтов потпишаа Колективен договор...

 

Потпишувањето на договорот

Повеќе...

СЕМИНАР НА СГИП ЗА ЖЕНИТЕ ЧЛЕНКИ

Дел од учесничките на семинарот3.07.2013
Во рамките на Кампањата на BWI "Денес и секогаш - достојна работа за жената" Синдикатот за градежништво во село Сириќино организираше семинар на тема "Законски прописи за еднаква работа на жените и мажите"...

Дел од учесничките на семинарот

Повеќе...

Лист 18 од 60