bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ОСНОВАНА МРЕЖА ЗА СОЛИДАРНОСТ НА СИНДИКАТИТЕ ОД СООБРАЌАЈ И ВРСКИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

thumb-03.12.2013-foto103.12.2013
На Втората регионална конференција на синдикатите од сообраќајот на Југоисточна Европа, што се одржа во Скопје, е основана Мрежа за солидарност, која веднаш постави конкретни цели...

Учесниците на конференцијата

Повеќе...

РАБОТИЛНИЦА ОРГАНИЗИРАНА ОД “ЛУЃЕ ЗА ЛУЃЕ“ - ПРОГРАМАТА НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ВО СОРАБОТКА СО ЕВРОПСКАТА КОФЕДЕРАЦИЈА НА СИНДИКАТИТЕ

thumb-25.11.2013-foto 125.11.2013
Од 25 до 28 ноември во Скопје се одржува Работилницата “Синдикатите од Западен Балкан и ЕУ интеграциите“ на тема “Социјална политика и системи на социјално осигурување“, организирана од страна на Програмата “Луѓе за луѓе“ (Рeople 2 Рeople) на Европската комисија во соработка со Европската конфедерација на синдикати. На средбата учествуваат синдикатите од Македонија, Србија, Црна Гора, БиХ и Косово...

Претседателот д-р Живко Митревски на денешната средба - соработката меѓу синдикатите е важна за надминување на последиците од економската криза

Повеќе...

ТРИБИНА ВО ОХРИД ЗА ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ

thumb-23.11.2013-foto323.11.2013
Општина Охрид ја поддржува Кампањата на ССМ за формирање локални економско – социјални совети, беше заклучено на трибината “Локални економско – социјални совети – потреба, искуства и предизвици“...

Предлозите од трибината се основа за натамошна соработка на социјалните партнери

Повеќе...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНТЕРНОТО СИНДИКАЛНО ИНФОРМИРАЊЕ

thumb-23.11.2013-foto123.11.2013
Целта на работилницата е да се дадат насоки, добри примери и размена на искуства за подобра интерна комуникација...

На средбата беше кажано дека интерната комуникација е од суштинско значење за основите на синдикалното движење

Повеќе...

НАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК НА ЕКСПЕРТИ НА ПРОЕКТОТ “ДАНОЦИ, НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА И КОРУПЦИЈА ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН“

thumb-21.11.2013-foto221.11.2013
Денес во ССМ се одржа Национален состанок на експерти на ССМ , УНАСМ и КСС на Проектот поддржан од ИТУЦ/ПЕРК и Синдикатот “LO“ од  Норвешка. На средбата синдикатите ги искажаа своите ставови за значењето на овие појави за работниците...

Претседателот д-р Живко Митревски истакна дека е добро синдикатите да излезат со генерална стратегија (лево се Дивна Змејковска и Билјана Чкламовска)

Повеќе...

СГИП СО ИНИЦИЈАТИВА ЗА БЕНЕФИЦИРАН СТАЖ НА РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

thumb-19.11.2013-foto119.11.2013
Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање на РМ (СГИП) смета дека одредени работни места во градежништвото и во индустријата на градежни материјали треба да го добијат правото на бенефициран стаж. Добиена е поддршка од работодавачите од неколку компании...

Претставниците на СГИП на денешниот прес

Повеќе...

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НА ЛОКАЛНИОТ ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ НА ГАЗИ БАБА

thumb-15.11.2013-fot115.11.2013
Денес се одржа Првата конститутивна седница на Советот на Локалниот економско – социјален совет на Општина Гази Баба...

Повеќе...

ЧЕТВРТА СРЕДБА НА АКАДЕМИЈАТА ЗА МЛАДИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ

15.11.2013
Од 15 до 17 ноември во Пробиштип се одржува Четвртата работилница на “Академијата за млади синдикални лидери 2013“, на која предавачи ќе бидат проф. д-р Тодор Каламатиев, проф. д-р Константин Петковски и Владо Караев од “РУБИКОН“...

Повеќе...

СГИП ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИ НА КОРИДОР 10

thumb-13.11.2013foto113.11.2013
Како во изминатиот период така и во наредниот период,  СГИП ќе продолжи со своите активности во секторот градежништво каде што има најголем процент на повреди и смртни случаеви за заштита на сите градежни работници во Република Македонија...

Повеќе...

СЕДНИЦА НА ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛНИОТ СОВЕТ

thumb 06.11.2013 foto106.11.2013
На 1 ноември 2013 година беше одржана седница на Економско – социјалниот совет, договорена меѓу социјалните партнери, а по барање и на ССМ по однос на измените и дополнувањата на Законот за работни односи во врска со застареноста на роковите од отказ од лични причини и измени во однос на можноста за користење на дополнителни три месеци по барање на работничката корисник на породилно отсуство...

На 1 ноември 2013 година беше одржана седница на Економско – социјалниот совет

Повеќе...

СПОГОДБА ЗА ФОРМИРАЊЕ ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКО – СОЦИЈАЛЕН СОВЕТ ВО ГАЗИ БАБА

thumb 01.11.2013 DSCF2276

1.11.2013

Денес во Општина Гази Баба е потпишана Спогодба за формирање Локален економско – социјален совет на Општина Гази Баба. Спогодбата на потпишаа градоначалникот Тони Трајковски, претседателот на ССМ д-р Живко Митревски, претседателот на ОРМ Ангел Димитров и од Зоран Антовски од КСС...

Потпишувањето на Спогодбата – Ангел Димитров, Тони Трајковски и д-р Живко Митревски (од лево кон десно)

Повеќе...

ТРИБИНА ОД ОБЛАСТА НА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ

Предмет на дискусија беше третманот на деловната тајна од аспект на законските одредби1.11.2013
По повод Светскиот ден на штедењето, 31 Октомври, Синдикатот на финансиски дејности на Македонија организираше трибина од областа на спречувањето на перење пари. Ова е трет едукативен собир од истиот тематски циклус...

Предмет на дискусија беше третманот на деловната тајна од аспект на законските одредби

Повеќе...

ССМ ПРИМЕН ВО МЕЃУНАРОДНАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СИНДИКАТИ

thumb 29.10.2013 foto129.10.2013
Сојузот на синдикатите на Македонија е примен како полноправна членка на Меѓународната конфедерација на синдикати, објави претседателот на ССМ д-р Живко Митревски на денешната свечена седница на Советот на ССМ...

Претседателот д-р Живко Митревски: ССМ го доби долго очекуваното полноправно членство во меѓународното синдикално семејство

Повеќе...

ЧЕСТИТКИ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА

ЧЕСТИТКИ ПО ПОВОД  ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА


По повод 23 Октомври, Денот на Македонската револуционерна борба, претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија д-р Живко Митревски упати честитки до
г. Ѓорге Иванов, Претседател на Република Македонија,
г. Трајко Вељаноски, Претседател на Собранието на Република Македонија и
г. Никола Груевски, Претседател на Владата на Република Македонија.

Повеќе...

ВО ССМ ОДРЖАНА ТРИБИНА ЗА ЗАКОНОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ

thumb 22.10.2013 foto 122.10.2013
Денес во ССМ, во склоп на Европската недела за безбедност и здравје при работа, се одржа Трибината “Добри примери од имплементирање на Законот за безбедност и здравје при работа“...

Секретарот на Советот на ССМ Анѓелко Анѓелковски (средина) на денешниот собир ги изнесе ставовите на ССМ

Повеќе...

Лист 15 од 60