bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

РАБОТНА ПОСЕТА НА РАКОВОДСТВОТО НА ССМ ВО СТРУГА И ОХРИД

thumb-04.07.2014-foto104.07.2014

Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и секретарот на ССМ, Анѓелко Анѓелковски на 4.7.2014 престојуваа во работна посета на синдикалната канцеларија во Струга и регионалното синдикално претставништво во Охрид. Посетата беше наменета во делот на спроведувањето на кампањата за БЗР... 

Слика 1: Претседателот Митревски со секретарот на ССМ и секретарот на РСП Охрид

Повеќе...

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ОТПОЧНУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ: ПОДДРШКА ВО БОРБАТА ПРОТИВ НЕПРИЈАВЕНАТА РАБОТА

thumb-03.07.2014-foto103.07.2014

На 3 јули во хотелот „Холидеј Ин“ се одржа Конференција на која се промовираше почетокот на проектот финансиран од Европската Унија на тема: „Поддршка во борбата против непријавената работа“...

 

Слика 1: Поддршка во борбата против непријавената работа

Повеќе...

АКТИВНОСТИ НА СИНДИКАТОТ И МЕНАЏМЕНТОТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПОВЕЌЕ ПРОЕКТИ И ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА КД

thumb-01.07.2014-foto101.07.2014

Синдикатот на работниците од шумарство, дрвна индустрија и енергетика на РМ (СШДЕ) заедно со менаџерскиот тим на ЈП Македонски Шуми одржа заеднички состанок посветен на повеќе активности поврзани со реализација на проектот со BWI...

 

Слика 1. Претседателот Митревски на состанокот

Повеќе...

АКТИВНОСТИ ПО ПОВОД КАМПАЊАТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

thumb-26.06.2014-foto126.06.2014

Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски, во рамките на кампањата за БЗР реализираше работна посета на 26 јуни 2014 година во сечиштето во близина на Китка, подружница Караџица, која функционира во склоп на „Македонски Шуми“- Скопје...

 

Слика 1: Претседателот Митревски со членови на СШДЕ и вработени во подружница Караџица, „Македонски Шуми“- Скопје

Повеќе...

ПОЧЕТОК НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИЗМЕНА И ДОПОЛНУВАЊЕ НА КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ВО ЈП „МАКЕДОНСКИ ШУМИ“

thumb-23.06.2014-foto123.06.2014

Комисијата за колективно преговарање на Синдикатот за шумарство, дрвна индустрија и енергетика на Македонија, во состав: д-р Живко Митревски, претседател на Синдикатот за шумарство, дрвна индустрија и енергетика на Македонија и претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија, Ирфан Исаку, Трајче Илиев и Кире Шушевски...

 

Слика 1: Комисијата за колективно преговарање предводена од страна на претседателот д-р Митревски

Повеќе...

ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И БЕЗБЕДНОСТА И ЗДРАВЈЕТО ПРИ РАБОТА

16-18 и 18-20.6.2014

Во рамки на Проектот: „Граѓанските организации како активни социјални актери во промоција на стандарди за безбедност и здравје при работа“, во Охрид се одржаа две дводневни обуки. Носител на проектот е Македонското здружение за заштита при работа...

Повеќе...

ТРЕТО СОБРАНИЕ НА СО НА МАКЕДОНСКА ПОШТА

20.6.2014

Денес, во просториите на Сојузот на синдикати на Македонија се одржа Третото изборно собрание на Синдикалната организација на Македонска Пошта.
На изборното собраниe беа разгледани повеќе акти, меѓу кои и Програмата за работа во следниот период...

 

Слика 1: Марјан Вета, претседател на СО Македонска Пошта

Повеќе...

СГИП И ССМ ИМ ГО ЧЕСТИТААТ 20-ТИ ЈУНИ, ДЕНОТ НА ГРАДЕЖНИТЕ РАБОТНИЦИ, НА СИТЕ РАБОТНИЦИ ВО ГРАДЕЖНИОТ СЕКТОР

thumb-20.06.2014-foto120.06.2014

По повод 20-ти Јуни, Денот на градежните работници, се одржува свечена седница на Советот на СГИП.  Исто така, традиционално се одржа и средба со пензионерите...

 

Слика: Положување цвеќе пред спомен одбележјето кај Градска болница, Скопје

Повеќе...

103-ТА СЕДНИЦА НА МЕЃУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТРУДОТ

thumb-12.06.2014-foto112.06.2014

Во периодот од 28 мај до 12 јуни 2014 година во Женева, се одржа 103тата седница на Меѓународната конференција на трудот. На седницата учествуваа делегации од 185 земји членки на МОТ...

Слика 1: 103тата седница на Меѓународната конференција на трудот

Повеќе...

12 ЈУНИ – СВЕТСКИ ДЕН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБА НА ДЕТСКИОТ ТРУД

12.6.2014

Сојузот на синдикатите на Македонија, по повод 12 јуни, Светскиот ден против злоупотреба на детскиот труд изразува подготвеност и солидарност во борбата за искоренување на оваа негативна појава. ССМ е организација на работниците која се бори за достоинство на трудот, за животен стандард, за негување на семејните вредности, за генерации кои ќе продолжат да создаваат и творат во здрави и безбедни услови, за почитување на трудот...

Повеќе...

ПРЕГОВОРИ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА КД ВО ЗЕМЈОДЕЛСКИОТ КОМБИНАТ ЗК ПЕЛАГОНИЈА АД БИТОЛА

thumb02.06.2014-foto102.06.2014

Претседателот на ССМ д-р Живко Митревски и претседателот на Агро Синдикатот, Живко Даневски на 02.06.2014 во Битола во ЗК Пелагонија АД Битола имаа работна средба посветена на измените и дополнувањата на КД во овој земјоделски гигант...

Слика. Претседателот Митревски и претседателот Даневски на работната средба во ЗК Пелагонија АД Битола

Повеќе...

ПРВИ ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

thumb-01.06.2014-foto101.06.2014

Први јуни - Меѓународниот ден на детето, прогласен од УНИЦЕФ во 1925 година на Светската конференција за благосостојба на децата, одржана во Женева, Швајцарија, традиционално се одбележува во многу земји во светот. Во чест на Меѓународниот ден на детето, оваа година Конфедерацијата...

Слика 1. Фолклорниот ансамбл „Бучим“ од Радовиш

Повеќе...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ССМ И ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ЕДУКАЦИЈА И ЗАШТИТА НА СОБИРАЧИ НА СЕКУНДАРЕН ОТПАД – ЕДУКАТИВНА УНИЈА НА РЕЦИКЛАТОРИ СКОПЈЕ (ЗЕУР)

thumb30.06.2014-foto130.05.2014

Денес во Сојузот на синдикатите на Македонија во 12 часот се одржа Прес конференција на која што беше потпишан Меморандумот за соработка помеѓу ССМ и Здружението за едукација и заштита...

Слика: Претседателот Митревски на потпишување на Меморандумот за соработка

Повеќе...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО СИТЕ ЧЛЕНОВИ НА СИНДИКАТИТЕ ЗДРУЖЕНИ ВО СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА ВО ВРСКА СО ИСПЛАТАТА НА РЕГРЕСОТ ЗА ГОДИШЕН ОДМОР

Изјава на претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски
за Телевизија „Сител“ - 27.05.2014

На 27.05.2014 година, претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски, за „Сител“ Телевизија, ја даде следната изјава

Повеќе...

ССМ СЕ ОБЕДИНИ ЗА ХУМАНОСТ

thumb-26.05.2014-foto1126.05.2014

Сојузот на синдикатите на Македонија во изминатиот период упати писма за морална поддршка и истрајност на синдикатите од земјите коишто беа опфатени со поплавите: Србија, Босна и Херцеговина, Република Српска и Хрватска...

Слика 1. Билети за хуманитарниот Концерт „Да се обединиме за хуманост“

Повеќе...

Лист 10 од 60