bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ПОТПИШУВАЊЕ НА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ШУМАРСТВО- РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ СО BWI-

thumbs-03.09.2014-foto103.09.2014
На ден 3.9.2014 година, во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија потпишани се Измените и дополнувањата на Колективниот договор на вработените во шумарството, односно за работниците во ЈП за стопанисување со шуми („Македонски шуми“ П.О. Скопје)...

Слика 1. Претседателство на СШДИ,претседатели на синдикални организации,претставници на младите и жените и менаџерскиот тим на ЈП „Македонски шуми“

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА НА РАКОВОДСТВОТО НА ССМ НА СИНДИКАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЈА СТРУГА

thumb 03.09.2014 img127.8.2014
Денес, претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски и секретарот, Анѓелко Анѓелковски беа во работна посета на синдикалната канцеларија во Струга.

 

Слика 1. Претседателот д-р Митревски со секретарот и координаторот на СК Струга

Повеќе...

СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЦИТЕ ОД УСАИД МРЕЖА „YES“ - ЗАЈАКНУВАЊЕ НА РАБОТАТА НА ЛЕСС -

thumb 07.08.2014 img126.8.2014
На ден 26.8.2014 година во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија,  претседателот д-р Живко Митревски, имаше средба со директорот на проектот „YES“ од организацијата УСАИД од Вашингтон, д-р Мајкл Тетелман, главен меѓународен технички советник во Центарот за развој и едукација (EDC).

Слика 1. Претседателот д-р Митревски со  д-р Мајкл Тетелман, главен меѓународен технички советник во Центарот за развој и едукација (EDC)

Повеќе...

ВТОР МОДУЛ ОД „АКАДЕМИЈА ЗА МЛАДИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ 2014“

thumb-23-24.08.2014-foto123 и 24.8.2014

На 23 и 24.08.2014 год. во хотел „Десарет“- Охрид, беше одржан вториот модул од „Академија за млади синдикални лидери 2014“, во организација на ССМ и фондацијата „Фридрих Еберт“ канцеларија Македонија... 

Слика1. Учесниците на ССМ на „Академијата за млади синдикални лидери 2014“

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН 2-РИ АВГУСТ- ИЛИНДЕН

thumb-02.04.2014-foto102.08.2014

По повод големиот македонски државен празник 2 Август, на кој се одбележува 70-годишнината од одржувањето на АСНОМ и 111-годишнината од Илинденското востание, делегација на Сојузот на синдикатите на Македонија, предводена од претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски, денеска, 2.08.2014 година... 

Слика 1. Положување на свежо цвеќе пред споменикот на АСНОМ во паркот „Жена борец“

Повеќе...

СВЕЧЕНО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЗАВРШУВАЊЕ НА ЖЕТВАТА ВО АД „ЗК ПЕЛАГОНИЈА“- БИТОЛА

thumb-01.04.2014-foto101.08.2014

На голем собир пред околу 600 вработени на 1.8.2014 година, свечено беше одбележан денот на завршување на жетвените активности на најголемиот комбината во Р. Македонија, АД „ЗК Пелагонија“- Битола... 

Слика 1: Претседателот Митревски и извршниот директор Томислав Давков на свеченоста

Повеќе...

ДОДЕЛЕНО ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ НА ССМ ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

thumb-31.07.2014-foto131.07.2014

Денес на 31.07.2014 година, во просториите на Клубот на пратеници, Скопје, беа доделени Сертификати- признанија на обучени кадри за недискриминација на вработените во државна и јавна администрација, судии, судска администрација, социјални партнери и граѓански организации... 

Слика 1: Претседателот Митревски  на денешната манифестацијата

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА НА РАКОВОДСТВОТО НА ССМ ВО ВЕЛЕС

thumbs-30.07.2014-foto130.07.2014

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ССМ СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА ВЕЛЕС, СЛАВЧО ЧАДИЕВ И ПОСЕТА НА КРЗНЕНИОТ КОМБИНАТ АД „ДИМКО МИТРЕВ“- ВЕЛЕС... 

Слика 1: Претседателот Митревски,  на средба со градоначалникот на општина Велес

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА НА РАКОВОДСТВОТО НА ССМ ВО ПРИЛЕП

thumb-25.07.2014-foto125.07.2014

Продолжува посетата и работниот ангажман ова лето на раководството на Сојузот на синдикатите на Македонија. Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски на ден 25.7.2014 година имаше работна посета на РСП Прилеп. Целта на посетата што е карактеристика за работниот ангажман ова лето на ССМ беше спроведувањето на колективните договори и кампањата за безбедност и здравје при работа... 

Слика 1: Претседателот Митревски со раководството на АД „Витаминка“-Прилеп

Повеќе...

ОДРЖАНА 23-ТАТА СЕДНИЦА НА ЕКОНОМСКО СОЦИЈАЛНИОТ СОВЕТ

thumb24.07.2014-foto124.07.2014

Социјалните партнери членки на Економско социјалниот совет, на ден 24.07.2014 година во просториите на Министерството за труд и социјална политика ја одржаа 23-тата Седница на Економско социјалниот совет на оваа трипартитно тело посветена на неколку клучни закони... 

Слика 1: Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и претседателот на СИЕР, Пеце Ристески на денешната седница на ЕСС

Повеќе...

ОДРЖАНА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПРЕДЛОГ ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊАТА НА ЗАКОНОТ ЗА ПЕНЗИСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРУВАЊЕ

thumb-23.07.2014-foto123.07.2014

Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија се одржа прес конференција, на која се поддржаа предлог измените на повеќе закони, Законот за работни односи, Законот за пензиско и инвалидско осигурување, Законот за здравствено осигурување... 

Слика 1: Претседателот Митревски на денешната прес конференција

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА НА СК СТРУМИЦА И РАЗГОВОРИ СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОРМ ВО СВЕТИ НИКОЛЕ

thumb-22.07.2014-foto122.07.2014

Работниот ангажман на раководството на Сојузот на синдикатите на Македонија и натаму продолжува, согласно оперативната програма за работно одбележување на летото, продолжуваат посетите на регионални синдикални претставништва и синдикалните канцеларии... 

Слика 1: Претседателот Митревски, секретарот Анѓелко Анѓелковски и Васил Глигоров пред синдикалната канцеларија во Струмица

Повеќе...

РАБОТНОТО ЛЕТО ВО ССМ ПРОДОЛЖУВА РАБОТНА ПОСЕТА НА СИНДИКАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЈА ВО РЕСЕН И ПРЕСПАНСКИОТ РЕГИОН

thumb-18.07.2014-foto118.07.2014

Во рамките на спроведувањето на кампањата за безбедност и здравје при работа-БЗР, претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски и секретарот на Сојузот на синдикатите на Македонија, Анѓелко Анѓелковски ја посетија СК Ресен, преспанскиот регион и локалната самоуправа на град Ресен како и фабриката „СТЕЊЕТЕКС“- ДОО Стење, Ресен... 

Слика 1. Претседателот д-р Митревски во погонот на фабриката „СТЕЊЕТЕКС“- ДОО Стење, Ресен.

Повеќе...

КОНФЕРЕНЦИЈА ОРГАНИЗИРАНА ОД МОТ ПОСВЕТЕНА НА ЗАШТИТАТА НА МАЈЧИНСТВОТО И ТАТКОВСТВОТО

thumb-08.07.2014-foto208.07.2014

Во организација на Меѓународна организација на трудот и на националниот координатор  од МОТ во Скопје,  Емил Крстановски, од 8 до 9 јули се одржува Конференција  на заштита на мајчинството и татковството. На Конференцијата воведен говор имаше Диме Спасов, министер за труд и социјална политика... 

Слика 1: Претседателот Митревски со учесниците на конференцијата

Повеќе...

РАБОТНА СРЕДБА СО ДИРЕКТОРОТ НА МОТ ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИСТОЧНА ЕВРОПА

thumb-08.07.2014-foto108.07.2014

Во Сојузот на синдикатите на Македонија се одржа работна средба помеѓу Претседателот на ССМ д-р Живко Митревски и Антонио Грациози, директор на Меѓународна организација на трудот за Централна и Источна Европа на која присуствуваше и националниот координатор  на МОТ во Македонија,  Емил Крстановски... 

Слика 1: Претседателот Митревски со Директорот на МОТ Антонио Грациози и  националниот координатор  на МОТ Емил Крстановски

Повеќе...

Лист 9 од 60